Rusija je po navedbah Američanov domnevno orožje izstrelila 17. maja. Foto: AP
Rusija je po navedbah Američanov domnevno orožje izstrelila 17. maja. Foto: AP

Iz Pentagona so v torek sporočili, da je Rusija izstrelila domnevno vesoljsko orožje in ga poslala v isto orbito, po kateri že kroži satelit ameriške vlade, domnevajo pa tudi, da je orožje sposobno napasti druge satelite.

"Rusija je v nizko Zemljino orbito izstrelila satelit, za katerega ocenjujemo, da je verjetno protivesoljsko orožje, s katerim lahko napade druge satelite v nizki Zemljini orbiti," je v torek pozno zvečer na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder.

Po njegovih besedah je Rusija domnevno orožje izstrelila 16. maja in ga poslala v isto orbito kot ameriški vladni satelit. Washington namerava spremljati položaj in je pripravljen braniti svoje interese, je še zagotovil Ryder.

"Mislim, da se ne bi smeli odzvati na kakršne koli lažne novice iz Washingtona," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. "Američani lahko govorijo, kar hočejo, a naša politika se od tega ne spremeni," je zatrdil in dodal, da je Moskva "vedno dosledno nasprotovala namestitvi udarnega orožja v nizkozemeljsko orbito".

"Ničesar ne kršimo. Večkrat smo se zavzemali za prepoved namestitve kakršnega koli orožja v vesolje. Na žalost so bile naše pobude zavrnjene, tudi od ZDA," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin in takratni obrambni minister Sergej Šojgu sta februarja zanikala trditve ZDA, da Rusija razvija vesoljsko protisatelitsko jedrsko orožje, ki naj bi bilo namenjeno motenju vseh signalov, od vojaških komunikacij do telefonskih storitev.

Moskva je pred tem v torek očitala ZDA, da nameravajo v vesolju namestiti orožje, potem ko so ZDA v Varnostnem svetu ZN-a dale veto na ruski predlog resolucije proti oboroževalni tekmi v vesolju. Rusija je sicer aprila vložila veto na ameriško-japonski predlog podobne resolucije.