IAEA je zaskrbljen zaradi vedno slabšega sodelovanja Irana z agencijo. Foto: EPA
IAEA je zaskrbljen zaradi vedno slabšega sodelovanja Irana z agencijo. Foto: EPA
Ali Hamenej
Vrhovni iranski verski voditelj si je ogledal prvi doma narejeni rušilec Jamaran, ki naj bi bil opremljen s sofisticiranim radarjem, raketami zemlja-zrak in torpedi, plul pa naj bi po Zalivu. Foto: Reuters

IAEA je v svojem nenavadno neposrednem poročilu prvič zapisal, da si Iran dejavno prizadeva razviti jedrsko orožje, a da ima tehnične težave. Dodaja, da se sodelovanje Irana z agencijo zmanjšuje. Z zaskrbljenostjo so se na poročilo odzvale številne države. Nemčija je dejala, da poročilo "potrjuje naše velike skrbi". Iransko nesodelovanje z mednarodno skupnostjo to sili k sprejemanju novih sankcij, menijo v Berlinu. Nemška kanclerka Angela Merkel še vedno "ponuja svojo roko" Iranu in je predana diplomatski rešitvi. "Vojaško rešitev izključujemo," je dejal predstavnik nemške vlade.

ZDA pa so Iran posvarile, da ga čakajo posledice, če ne bo izpolnil svojih mednarodnih obveznosti. Washington je vzorec obnašanja Irana opisal kot "skrb vzbujajočega", nenehna zatrdila Teherana o miroljubnem namenu njegovega jedrskega programa pa za vedno manj verodostojna.

Moskva nakazala, da bo podprla sankcije
Čeprav Iran zanika, da razvija jedrsko orožje, je Rusija "zelo razburjena" zaradi pomanjkanja sodelovanja Teherana z IAEA-jem. Moskva je Iran pozvala, naj dejavneje sodeluje z IAEA-jem, da bi svet prepričala o tem, da je njen jedrski program namenjen v miroljubne namene. Moskva je znova nakazala, da utegne podpreti nov, četrti krog sankcij proti islamski republiki v Varnostnem svetu ZN-a. Pogajanja o resoluciji VS-ja pa naj bi se začela kmalu. "Ne mroemo sprejeti tega, da Iran ne sodeluje z IAEA-jem," je bil jasen ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Kljub zaskrbljenosti Moskve in številnim pozivom Izraela in ZDA, da naj Rusija Iranu ne proda raketnega sistema za zračno obrambo S-300, namerava Moskva izpolniti svojo obvezo, ki jo ima do Teherana.

Hamenej je zatrdil, da so skrbi o iranskem jedrskem oboroževanju neutemeljene, češ da jim njihova prepričanja "prepovedujejo uporabo takega orožja". "Ne verjamemo v jedrsko orožje in ne skušamo ga pridobiti."

IAEA: Imamo verodostojne dokumente
O poročilu IAEA-ja bo 35-članski odbor agencije razpravljal na srečanju med 1. In 5. marcem. Poročilo zatrjuje, da so njegove informacije "dosledne in verodostojne, kar se tiče tehničnih podatkov, časovnega okvira dejavnosti in vpletenih organizacij ter ljudi". "Vse to zbuja skrbi o morebitnem obstoju preteklih ali trenutnih nerazkritih dejavnosti v Iranu, povezanih z razvojem jedrske zmogljivosti za jedrski izstrelek," med drugim piše v poročilu, ki nasprotuje poročilu ameriških obveščevalnih agencij iz leta 2007, v katerem so zapisali, da je Iran svoje jedrske raziskave ustavil leta 2003 in jih verjetno ni nadaljeval.

Poročilo IAEA-ja, prvo odkar je vodenje agencije prevzel Jukija Amano, potrjuje, da je Iran začel 20-odstotno bogatenje urana.

Ali Ašgar Soltanieh, iranski veleposlanik pri IAEA-ju, je navedbe poročila označil za neutemeljene, agencijo pa celo obtožil ponarejanja dokumentov.

"IAEA je prekoračil svoje pristojnosti"
"Večkrat so nam pokazali te dokumente, ob katerih sem že povedal, da nobeden izmed dokumentov nima oznake zaupno. To dokazuje, da gre za ponarejene dokumente, ki so zaradi tega brezpredmetni," je dejal Ašgar in dodal, da je agencija s sedežem na Dunaju z obtožbami prekoračila svoje pristojnosti, saj "vprašanje izdelave raket ali eksploziva nima nič opraviti s poslanstvom IAEA-ja".