Iran bo začel uran bogatiti v Natanzu, napovedali pa so, da bodo v roku enega leta zgradili še deset novih objektov za bogatenje jedrskega goriva. Foto: EPA
Iran bo začel uran bogatiti v Natanzu, napovedali pa so, da bodo v roku enega leta zgradili še deset novih objektov za bogatenje jedrskega goriva. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsednik je dejal, da se Iran z Zahodom ne bo igral igric. Foto: EPA
Bernard Kouchner
Bernard Kouchner: 'Iranske poteze mejijo na izsiljevanje'. Foto: EPA

"Uradno pismo Irana, da bo začel pridobivati 20-odstotni obogateni uran, ki bo zagotovil energijo za reaktor v Teheranu, je bilo uradno predano Mednarodni agenciji za jedrsko energijo," je povedal iranski odposlanec pri organizaciji IAEA Ali Asghar Soltanieh. Iran naj bi tako v torek tudi uradno začel procese, potrebne za pridobivanje 20-odstotnega obogatenega jedrskega goriva v Natanzu, glavnem obratu za bogatenje urana v državi. Islamska država je tako še okrepila strahove Zahoda, da bogatenje urana vodi v razvoj jedrske bombe.

Bogatenje urana ukazal Ahmadinedžad
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je že v nedeljo posvaril, da bo Iran kmalu sam začel bogatenje urana do 20 odstotkov, če se bodo zahodne države "še naprej igrale igrice" z islamsko državo. Ahmadinedžad je poudaril še, da je Iran sicer še vedno pripravljen sodelovati z Zahodom, a so, če se želijo zahodne države še naprej igrati igrice z iranskim narodom, pripravljeni doseči 20 odstotkov tudi sami.

Vodji iranske jedrske organizacije Aliju Akbarju Salehiju je iranski predsednik naročil, naj začnejo proizvodnjo visoko obogatenega urana, zahodnim državam pa je dal dva meseca časa, da sprejmejo ponujeni dogovor. Salehi je tako napovedal, da bodo vse procese za 20-odstotno bogatenje urana sprožili v torek, in dodal, da namerava Iran v roku enega leta zgraditi deset novih objektov za bogatenje jedrskega goriva. Salehi je povedal še, da bo Iran proizvodnjo obogatenega urana ustavil takoj, ko bodo 20-odstotno jedrsko gorivo dobili iz tujine.

Ostri odzivi mednarodne skupnosti
Na napovedi Irana se je že odzval ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je dejal, da je Iran zavrnil vse ponudbe in tako mednarodna skupnost nima druge izbire, kot da islamski državi naloži nove sankcije. "Še vedno se bomo trudili najti miroljuben način za rešitev problema, a za zdaj ne vidim druge rešitve, kot pritisk, kjer pa bo morala sodelovati vsa mednarodna skupnost," je povedal Gates na tiskovni konferenci v Parizu.

Na iranske grožnje se je odzval tudi predstavnik ruskih oblasti, ki je poudaril, da mora mednarodna skupnost pripraviti ostre ukrepe za Iran in njegove napovedi. Konstantin Kosačov, vodja odbora za zunanje zadeve v spodnjem domu ruskega parlamenta, je povedal, da mora mednarodna skupnost razmisliti tudi o gospodarskih sankcijah.

Kouchner: To meji že na izsiljevanje
Tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner je dejal, da zadnja dejanja Irana mejijo že na izsiljevanje in da so mednarodne sankcije proti državi nujno potrebne. "To je izsiljevanje, ki je izjemno negativno," je povedal Kouchner in dodal, da so sankcije edini pravi odgovor, če pogajanja niso mogoča. Francoski zunanji minister je dejal še, da bo treba za uveljavitev novih sankcij prepričati še Kitajsko.

Nemčija, ki je ena izmed šestih svetovnih sil, vključenih v pogajanja za rešitev iranskega jedrskega vprašanja, je tokratno potezo Irana označila za zadnjega v vrsti dokazov, da Iran ne želi sodelovati z mednarodno skupnostjo, ob tem pa je opozorila na morebitne nove sankcije proti islamski republiki.