Za Rusijo so ukrajinski radarji zastareli, za Američane očitno ne. Foto: EPA
Za Rusijo so ukrajinski radarji zastareli, za Američane očitno ne. Foto: EPA

Ameriški predsednik Barack Obama je pred kratkim opustil postavitev protiraketnega ščita v vzhodni Evropi, ki ga je kot odziv na morebitni napad iz "malopridnih" držav začela načrtovati prejšnja ameriška administracija predsednika Georgea Busha in v kateri je Rusija videla grožnjo lastni nacionalni varnosti.

Rusija je pozdravila odločitev Obame in vsi so že zaznali toplejši veter med Washingtonom in Moskvo, a očitno je, da Američane še vedno močno skrbijo morebitni raketni napadi držav, kot je Iran, na ZDA ali evropske zaveznice ter se zato ne nameravajo odpovedati celoviti protiraketni obrambi.

Washington je prejšnji teden zanikal, da želi v Ukrajini namestiti radarsko postajo, ki je bila najprej mišljena na Češkem, toda ruski mediji poročajo, da so se začeli pogovori s Kijevom o uporabi podatkov ukrajinskih radarjev. Ameriško zunanje ministrstvo je že prej sporočilo, da bi lahko Ukrajina sodelovala pri pridobivanju podatkov za zgodnje opozarjanje.

Rusija zavrnila dogovor z Ukrajino
"Zadeva je še vedno predmet delovnih pogovorov in je v začetni fazi," je poročanje komentiral ukrajinski veleposlanik v ZDA Oleh Shamshur in dodal, da so prejšnji ukrajinski voditelji podprli to idejo, medtem ko ukrajinsko zunanje ministrstvo zadeve ni želelo komentirati.

Svoje odklonilno mnenje so že izrazili v Moskvi, kjer je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov izrazil skrb nad ameriškimi pogovori o protiraketni obrambi z državami, ki niso članice zveze Nato.

Shamsur je v odgovoru Moskvi namignil, da je Rusija zapravila svojo priložnost, da bi uporabljala podatke ukrajinskih radarjev, ko je lani zavrgla možnost sporazuma s Kijevom z razlago, da so radarji v Ukrajini zastareli.

Ukrajina ima trenutno na svojem ozemlju nameščena dva daljnosežna radarja - eden je v Sevastopolu na Krimskem polotoku, drugi pa v mestu Mukačevo na zahodu države.