ZDA so Aljasko ob koncu 19. stoletja odkupile od Rusije. Na fotografiji ledenik Exit v aljaškem gorovju Kenai. Foto: AP
ZDA so Aljasko ob koncu 19. stoletja odkupile od Rusije. Na fotografiji ledenik Exit v aljaškem gorovju Kenai. Foto: AP

Rusa sta se izkrcala na obali vasice Gambell na aljaškem otoku St Lawrence in zaprosila za politični azil v ZDA.

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je sporočilo, da sta begunca "v torek prispela v majhnem čolnu". Odtlej so ju premestili v glavno mesto Aljaske Anchorage na "preverjanje in pregled", poroča BBC.

Po navedbah lokalnega uradnika iz Gambella, vasice s 600 prebivalci, sta se Rusa proti Aljaski odpravila iz vasi Egvekinot na skrajnem vzhodu Rusije, kar pomeni, da sta preplula okoli 500 kilometrov dolgo pot.

Otok St Lawrence je sicer oddaljen zgolj 56 kilometrov od ruskega polotoka Čukči in je geografsko bliže Rusiji kot ZDA.

Prihod Rusov presenetil guvernerja

Otok St Lawrence leži blizu celinske Rusije. Na zemljevidu je viden tudi kraj Egvenikot, od koder sta priplula ruska državljana. Foto: Google Maps
Otok St Lawrence leži blizu celinske Rusije. Na zemljevidu je viden tudi kraj Egvenikot, od koder sta priplula ruska državljana. Foto: Google Maps

Tiskovna predstavnica guvernerja Aljaske je za ameriško tiskovno agencijo AP sporočila, da sta "ruska državljana poročala, da sta pobegnila iz ene od obalnih skupnosti na vzhodni obali Rusije, da bi se izognila obveznemu služenju vojaškega roka".

Guverner Aljaske Mike Dunleavy je na novinarski konferenci v sredo njun prihod označil za "presenečenje". "Ne pričakujemo nenehnega toka posameznikov ali množice posameznikov. Nič ne kaže, da se bo to zgodilo, zato je to morda enkraten dogodek," je dodal.

Prvi beg v ZDA prek Aljaske

Sorodna novica Rusija na severu ZDA - kako se je obdržala ruska enklava na Aljaski

Odkar je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno mobilizacijo okoli 300.000 rezervistov in ljudi z vojaškimi izkušnjami, je po navedbah zahodnih medijev več tisoč Rusov zapustilo državo.

Večina jih je odšla v sosednje države, kot so Gruzija, Kazahstan in Finska, ter v Srbijo in druge evropske države. Prihod dveh beguncev na Aljasko je prvi od začetka vojne v Ukrajini.

Senatorja z Aljaske zahtevata načrte za prihod Rusov

Senator z Aljaske Dan Sullivan je ameriške zvezne oblasti medtem pozval, naj pripravijo načrt, če morebiti "še več Rusov pobegne v skupnosti v Beringovi ožini na Aljaski". "Ta incident je razjasnil dve stvari. Prvič, Rusi se ne želijo bojevati v Putinovi agresivni vojni proti Ukrajini. Drugič, glede na bližino Aljaske Rusiji ima naša država ključno vlogo pri zagotavljanju ameriške nacionalne varnosti," je zapisal v četrtkovi izjavi. Druga senatorka z Aljaske Lisa Murkowski je dejala, da incident "poudarja potrebo po močnejši varnostni drži v ameriški Arktiki".