Volitve potekajo le na peščici volilnih mest. Foto: EPA
Volitve potekajo le na peščici volilnih mest. Foto: EPA
Volitve v rusko opozicijo
Za volitve opozicijskih kandidatov je prijavljenih 160.000 ljudi. Foto: Reuters

Za volitve se je registriralo okoli 160.000 Rusov, ki lahko svoj glas oddajo na peščici volišč ali prek spleta. Volivce bodo organizatorji skušali pridobiti z nagovori na posebnih mitingih, ki potekajo ta konec tedna.

Med nekaj več kot 200 kandidati na štirih listah bodo volivci izvolili 45 članov koordinacijskega sveta, ki naj bi predstavljal parlament v senci.

V svetu je 15 sedežev rezerviranih za tri glavne politične skupine - liberalce, levičarje in nacionaliste, ki imajo svoje liste. Vsak kandidat je moral ob prijavi plačati okoli 300 dolarjev, s čimer bodo financirali volitve.

Med kandidati so tudi nekdanji šahovski prvak Gari Kasparov, nekdanji podpredsednik vlade Boris Nemcov in blogar Aleksej Navaljni.

Ruske oblasti opozicijske volitve bolj ali manj ignorirajo, vendar pa so se oglasili podporniki ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Številni mediji so tako kritizirali kandidate, medtem ko so hekerji napadli spletno stran, prek katere potekajo volitve.

S pretežno simboličnimi volitvami se skuša zagotoviti protestno gibanje, ki je od zime izgubilo precej zagona.

Zaradi manjše podpore opoziciji in manjše udeležbe na protestnih shodih se je gibanje odločilo, da potrebuje novo vodstvo, ki naj bi ga sestavljali ljudje s podporo javnosti.

Navaljni je dejal, da bodo dali z volilnim procesom protestnemu gibanju legitimnost, ki jo po njegovih besedah manjka Putinu in vladajoči stranki enotna Rusija, potem ko so se po parlamentarnih in predsedniških volitvah pojavile obtožbe o volilnih goljufijah.

Z volitvami se ne strinjata opozicijska politika Mihail Kasjanov in Vladimir Rižkov, ki se bojita, da bo s tem prišlo do razkola v protestnem gibanju.