Pozivi k neodvisnosti so v Abhaziji dosegli vrhunec. Foto: EPA
Pozivi k neodvisnosti so v Abhaziji dosegli vrhunec. Foto: EPA
Zaradi konflikta v Gruziji je moralo svoje domove zapustiti več kot 10.000 ljudi. Foto: EPA
Rusi priznali Osetijo in Abhazijo

Za resolucijo je glasovalo 130 poslancev zgornjega doma parlamenta, sveta federacije, proti pa ni bil nihče. "Rusija je več kot 15 let spoštovala ozemeljsko celovitost Gruzije," je dejal predsednik sveta federacij Sergej Mironov in dodal, da niti Abhazija niti Južna Osetija nikoli več ne bosta del Gruzije.

Tudi spodnji dom parlamenta, ruska duma, je s 447 glasovi za in nobenim proti glasoval za neodvisnost Abhazije in Južne Osetije. Usoda gruzijskih separatističnih republik je zdaj v rokah predsednika Dmitrija Medvedjeva.

Abhazijski parlament je za priznanje neodvisnosti Moskvo zaprosil prejšnji teden, z enako prošnjo pa je predsednika Medvedjeva konec tedna obiskal predsednik Južne Osetije Eduard Kokjoti.

Ruski predsednik je obema pokrajinama dal vedeti, da bi Rusija lahko priznala njuno neodvisnost. "Rusija bo v primeru prošnje sprejela odločitev, s katero bo nedvomno podprla voljo teh dveh kavkaških narodov," je dejal Medvedjev. Po glasovanju v parlamentu bo Kremelj tisti, ki bo podal zadnjo odločitev.

Rusija lahko pokrajini priključi svojemu ozemlju
Če bo Rusija obe pokrajini priznala, jih bo lahko v skladu z zakonom iz leta 2001, ki omogoča priključitev Rusiji v primeru strinjanja obeh držav, priključila svojemu ozemlju. Za priključitev se še posebej zavzema Južna Osetija, ta si želi združitve s Severno Osetijo, ki je del Rusije.

Južna Osetija in Abhazija sta mednarodno priznani kot del Gruzije, rusko priznanje obeh pa bi zagotovo razjezilo Tbilisi in bi še povečalo krizo v odnosih med Rusijo in Zahodom, česar pa naj si Rusija po konfliktu v Gruziji ne bi želela. Druga možnost, ki jo navajajo tuje agencije in ki naj bi bila prav tako sprejemljiva za Rusijo, pa je, da bi pokrajini postali "psevdoneodvisni državi" kot na primer severni, turški del Cipra.

Za prekinitev vezi z Natom
Ob vsem tem je jasno, da je odnos med Moskvo in Zahodom na najbolj kritični točki do zdaj. Stvari so šle celo tako daleč, da je Medvedjev danes dejal, da je Rusija pripravljena popolnoma prekiniti vezi z zvezo Nato, a ob tem pozval države članice, naj tovrstno prekinitev preprečijo.

"Sprejeli bomo katero koli odločitev, vključno s popolno prekinitvijo odnosov, če se bodo države zveze Nato odločile začasno ustaviti sodelovanje z Rusijo," je med srečanjem z ruskim veleposlanikom pri Natu Dmitrijem Rogozinom v črnomorskem letovišču Soči povedal Medvedjev. Ruski predsednik še meni, da za poslabšanje odnosov ni kriva Rusija.

Unija in ZDA na pomoč Gruziji
Že v nedeljo je predsedujoči Evropski uniji, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, na zahtevo držav članic Unije za 1. september sklical izredni vrh Evropske unije o krizi v Gruziji. Vrh naj bi se osredotočil na prihodnje odnose Unije z Rusijo in na pomoč povezave Gruziji. V gruzijskem pristanišču Batumi ob Črnem morju pa je v nedeljo pristala ameriška vojaška ladja s humanitarno pomočjo za več tisoč razseljenih Gruzijcev, ki so morali po rusko-gruzijskem konfliktu zapustiti svoje domove. V pristanišče naj bi pripluli še dve ameriški ladji s pomočjo.

B. T./K. S.

Rusi priznali Osetijo in Abhazijo