Zaradi vdora je oktobra lani sledil delni izklop sistema elektronske pošte Bele hiše. Foto: Reuters
Zaradi vdora je oktobra lani sledil delni izklop sistema elektronske pošte Bele hiše. Foto: Reuters

O vdoru poroča ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na vladne vire. A hekerji očitno niso prodrli v močno zavarovane strežnike, ki nadzorujejo sporočila Obamovega mobilnega telefona.

Hekerji so vdrli tudi v nezaupni sistem ameriškega zunanjega ministrstva in pridobili dostop do arhivov ljudi znotraj Bele hiše in tudi posameznikov zunaj nje, s katerimi je Obama redno komuniciral. Prav prek teh računov so hekerji dosegli elektronsko pošto, ki jo je predsednik pošiljal in prejemal.

Predstavniki Bele hiše trdijo, da hekerji niso vdrli v zaupna omrežja in niso pridobili tajnih informacij. Številni visoki funkcionarji in uradniki imajo sicer v pisarnah dva računalnika, enega, ki deluje prek močno zavarovanega omrežja, in enega, ki je za nezaupno komuniciranje povezan z zunanjim svetom.

A vladni uradniki so priznali, da ta nezaupni sistem pogosto vsebuje veliko informacij, ki so precej občutljive - urnike, komunikacije z veleposlaniki in diplomati ter razprave o politikah.

Ni znano, koliko elektronskih sporočil so hekerji prestregli in kakšno vsebino imajo. V predsednikov predal elektronske pošte jim očitno ni uspelo vdreti. Vdiranje se je dogajalo lansko jesen, še piše New York Times.