Se bo Prohorovu izzvanje Putina obrestovalo bolje, kot se je Hodorkovskemu? Foto: EPA
Se bo Prohorovu izzvanje Putina obrestovalo bolje, kot se je Hodorkovskemu? Foto: EPA

Prohorova so za predsednika stranke izvolili na izrednem kongresu v Moskvi, kjer je milijarder v nagovoru obljubil, da bo stranko decembra spravil v parlament. "Delovati moramo kot odgovorna stranka z močjo. Priti moramo v parlament, najprej kot stranka številka dve in pozneje kot stranka številka ena," je dejal.
V spodnjem domu ruskega parlamenta ima Enotna Rusija trenutno večino glasov, tri manjše opozicijske stranke pa ji večinoma ne delajo težav. "Ali imamo v Rusiji večstrankarsko politiko? Seveda nimamo. Potrebni sta najmanj dve stranki z močjo," je povedal Prohorov.

Tretji najbogatejši Rus
Z današnjo izvolitvijo je Prohorov postal prvi bogati poslovnež, ki je vstopil v rusko politiko po aretaciji Mihaila Hodorkovskega leta 2003. Privrženci Hodorkovskega so prepričani, da se je podjetnik znašel v zaporu zato, ker si je upal izzvati Putina na političnem parketu.

Stranka Pravična stvar do zdaj ni igrala večje vloge. Imela je več neizstopajočih vodij, Prohorov pa je postal njen član šele z izvolitvijo za predsednika. Bila naj bi liberalna stranka, ki se zavzema za temeljito gospodarsko reformo.

Po mnenju nekaterih političnih analitikov gre pri Pravični stvari za projekt, ki ga podpira Kremelj, da bi utišal skeptike vladne politike in liberalno usmerjenim volivcem ponudil alternativo.
46-letni Prohorov je bil letos v reviji Forbes ocenjen kot tretji najbogatejši človek v Rusiji. Njegovo premoženje ocenjujejo na 12,7 milijarde evrov.