Na ruskem zunanjem ministrstvu pa so zahodne kolege opozorili, naj se ne igrajo z ognjem.

Moskva. Foto: EPA
Moskva. Foto: EPA

Na seznamu za sankcije, ki so jih zaradi zastrupitve in zaprtja opozicijskega politika Navalnega proti visokim predstavnikom Rusije uvedle ZDA, so se znašli direktor Zvezne varnostne službe Bortnikov, direktor Zvezne službe za izvrševanje kazenskih sankcij Kalašnikov, generalni tožilec Krasnov, namestnik vodje Putinovega kabineta Kirijenko ter nekateri drugi uradniki. Ameriške oblasti jim nameravajo zamrzniti premoženje v ZDA.

"Vse take omejitve so popolnoma nesprejemljive in niso nič drugega kot vmešavanje v ruske notranje zadeve," je dejal predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

To so prve sankcije Washingtona proti Moskvi, odkar je pred šestimi tedni prisegel predsednik Joe Biden. Zaradi obsodbe Navalnega in hudih kršitev človekovih pravic je Evropska unija uvedla sankcije tudi proti vodji Preiskovalnega odbora Bastrikinu in vodji nacionalne garde Zolotovu.

"Rusija je tekmica Zahoda, zato počnejo vse to. Navalni je le figura v igri, ki jo je začel Zahod," je dejala mimoidoča v Moskvi. "Sankcije ne morejo ogroziti Rusije," je svoje mnenje izrazil neki Moskovčan.

Kdaj bo Moskva odgovorila na sankcije, za zdaj ni znano, bo pa, kot poudarjajo v Kremlju, pri tem upoštevala načelo vzajemnosti.

Ruski odziv na sankcije zaradi Navalnega