Ruski predsednik je Južno Osetijo obiskal povsem nenapovedano. Foto: EPA
Ruski predsednik je Južno Osetijo obiskal povsem nenapovedano. Foto: EPA

To je prvi obisk ruskega predsednika v tej gruzijski separatistični pokrajini, katere neodvisnost je po 11 mesecev trajajoči vojni v Gruziji prva priznala prav Rusija. Medvedjeva so v Chinivaliju pričakali tamkajšnji predsednik Edvard Kokojti in množica Osetijcev, ki je z navdušenjem pričakala ruskega gosta. Medvedjeva so pričakali s tradicionalno dobrodošlico s šašlikom, vinom in pirogi.

Po dobrodošlici sta se predsednika umaknila na pogovore na štiri oči, po katerih je Medvedjev povedal, da želi s svojim obiskom postaviti temelje za nadaljnje prijateljske odnose in dodal, da morata Rusija in Južna Osetija ohraniti sodelovanje na področju obrambe. Obljubil je, da bosta državi še naprej uresničevali projekte na različnih področjih in da bo Rusija Južni Osetiji pomagala obnoviti njeno gospodarstvo in socialo.

"Rad bi se zahvalil za vaše povabilo na obisk v novo državo Južno Osetijo, ki je nastala kot posledica dramatičnih dogodkov in ki jo je ruski narod v njeni stiski resnično podprl," je še dejal Medvedjev, Kokojti pa se mu je zahvalil za podporo in priznanje Južne Osetije kot neodvisne države.

Gruzija ostro obsodila obisk
Gruzija je Medvedjevov obisk Južne Osetije ostro obsodila in ga označila kot del zarote s ciljem "škoditi Gruziji". "To je korak, usmerjen proti gruzijski državi, ki še enkrat potrjuje, da so v ruskem vodstvu ljudje, ki so v svoje akcijske načrte vključili cilj škoditi Gruziji," je v izjavi na televiziji povedal predsednik gruzijskega parlamenta David Bakradze.