Dolge vrste pred prodajalno orožja Martin B. Retting v Culver Cityju v Kaliforniji. Foto: Reuters
Dolge vrste pred prodajalno orožja Martin B. Retting v Culver Cityju v Kaliforniji. Foto: Reuters

O skokovitem porastu prodaje poročajo iz vseh koncev države.

Pred trgovino z orožjem Martin B Retting v Culver Cityju v Kaliforniji so se vrste vile do naslednje ulice.

Sorodna novica "Ne uporabite mojega pravega imena. Nočem, da mi ukradejo orožje."

"Politiki in kritiki pravice do orožja nam že leta govorijo, da ne potrebujemo pištol. A trenutno je ogromno ljudi resnično prestrašenih, zato se lahko samo tako odločijo," je za Los Angeles Times povedal eden od kupcev.

71-letni Ralph Charette je medtem za USA Today povedal, da je puško in strelivo kupil, da bi obvaroval sebe in svojo družino. Charette, vojaški veteran, je v prodajalni z orožjem v Germantownu v Washingtonu porabil 1.500 dolarjev, potem ko je v lokalni trgovini s špecerijo naletel na agresivne kupce in prazne police.

Če bodo njegov dom za tarčo vzeli plenilci, bo zdaj pripravljen, je povedal. "Toliko negotovosti in paranoje je, a moraš zaščititi svoje," je dejal Charette.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takih prizorov še ni videl

Larry Hyatt, lastnik ene največjih trgovin z orožjem v državi, Hyatt Guns v Charlottu v Severni Karolini, je za Guardian povedal, da takih prizorov množičnega kupovanja, kot jim je bil priča v zadnjih dneh, praktično še ni videl.

Sorodna novica Milice v ZDA: orožarski fanatiki ali pravi domoljubi?

"To je drugič v naših 61 letih poslovanja, da vidimo kaj takega," je dejal. Prvič je bilo po streljanju na osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu leta 2012, ko so se na orožje navezani Američani zbali, da bo Obamova administracija drastično poostrila orožarsko zakonodajo. "Izkušamo pravi naval oboroževanja, saj imajo ljudje občutek, da morajo zaščititi sebe in svoje družine."

Hyatt pravi, da tip strelskega orožja, ki ga kupujejo, kaže strah med strankami. Tako praktično ni zanimanja za lovske puške, namesto tega kupujejo tarčne puške in polavtomatsko orožje. Na vprašanje, čemu pripisuje porast, pa: "Finančni zlom, pandemija, kriminal, politika ... ko vse to vržeš v en lonec, dobiš en preklemanski kaos."

Največji porast na jugu

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Eden večjih spletnih trgovcev s strelivom, Ammo.com, je objavil podatke prodaje za obdobje med 23. februarjem in 4. marcem, ki dajejo dobro sliko razsežnosti porasta. V tem 11-dnevnem obdobju se je prodaja povečala za 68 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem do 23. februarja.

Prodaja še posebej cveti v Severni Karolini in Georgii, kjer so ugotovili kar 179-odstotno oz. 169-odstotno porast. Prodaja se je občutno povečala tudi v Pensilvaniji, Teksasu, Floridi, Illinoisu in New Yorku.

"Vemo, da določene zadeve vplivajo na prodajo streliva, večinoma politični dogodki ali gospodarska nestabilnost, ko dobijo ljudje občutek, da bi lahko vlada posegla v njihove pravice. A to je naša prva izkušnja, da bi virus pripeljal do takega povečanja prodaje," je v izjavi povedal direktor trženja pri Ammo.com Alex Horsman.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Azijske Američane je strah pred napadi

Razen splošne tesnobnosti glede virusa ima v nekaterih primerih povečanje prodaje tudi specifične razloge.

The Trace je poročal, da se je v zveznih državah Washington in Kalifornija prodaja okrožja okrepila zaradi azijskih Američanov, ki se bojijo, da bi bili lahko tarča ksenofobnih in rasističnih napadov, glede na to, da novi koronavirus izvira iz Kitajske, predsednik Donald Trump pa ga pogosto imenuje kar "kitajski virus".

"Ljudje je zajela panika, ker se ne čutijo varne. Skrbi jih, da bodo izbruhnili izgredi in da se bodo ljudje začeli znašati nad Kitajci," je za The Trace povedal David Liu, kitajsko-ameriški prodajalec orožja v predmestju Los Angelesa.

Številni v tem času oboroževanja gospodinjstev opozarjajo na varnost otrok, saj je strelno orožje v ZDA že tako drugi najpogostejši razlog smrti otrok, za prometnimi nesrečami. V starostnem obdobju od 14 do 17 let pa celo najpogostejši razlog, navaja raziskava Univerze v Michiganu.