Biden je svojo administracijo z izvršnim odlokom pooblastil za uvedbo sankcij proti več sektorjem ruskega gospodarstva. Foto: EPA
Biden je svojo administracijo z izvršnim odlokom pooblastil za uvedbo sankcij proti več sektorjem ruskega gospodarstva. Foto: EPA

Ameriška administracija je s sankcijami prepovedala sodelovanje ameriških finančnih institucij na primarnih trgih ruskih državnih obveznic, s čimer naj bi omejili zmožnost Rusije za izdajo državnega dolga. Prav tako so na črni seznam prepovedi poslovanja uvrstili okoli 32 ruskih entitet in posameznikov, okoli 10 ruskih diplomatov in obveščevalcev pa bodo izgnali iz ZDA, so ameriške sankcije anonimni viri opisali za Reuters.

Ameriško finančno ministrstvo je skupaj z Evropsko unijo, Združenim kraljestvom, Avstralijo in Kanado tudi uvedlo sankcije proti osmim posameznikom, povezanim z rusko "okupacijo in represijo" na polotoku Krim, ki si ga je Rusija od Ukrajine priključila leta 2014.

Lahko bi sledilo še več sankcij, vendar ZDA ne želijo poslabšati odnosov, je sporočila administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Moskva: Sankcije "nevarno dvigajo temperaturo"

Rusija je po uvedbi sankcij sporočila, da so povračilne sankcije "neizogibne". Zunanje ministrstvo je na zaslišanje in "težke pogovore" poklicalo ameriškega veleposlanika v Moskvi.

Sankcije so "resen udarec" dvostranskim odnosom, je Moskva sporočila veleposlaniku in dodala, da je po uvedbi sankcij neprimerno opozarjati Kremelj pred nadaljnjim zaostrovanjem.

Ameriški predsednik Biden in ruski predsednik Vladimir Putin sta v torek govorila po telefonu, pri čemer naj bi Biden izrazil željo po normalizaciji odnosov. Rusko zunanje ministrstvo zdaj sporoča, da nove sankcije nasprotujejo njegovim izjavam in "nevarno dvigajo temperaturo", prav tako pa je zaradi njih manjša verjetnost, da se bosta voditelja srečala v živo.

Rusija zanika očitke ZDA

Bela hiša uvaja širok spekter sankcij proti Rusiji, da bi ta "plačala za zlonamerna dejanja", kot so vmešavanje v volitve, kibernetski napadi, uporaba kemičnega orožja, in za poročila, da so talibanom ponudili denarne nagrade na glave ameriških vojakov.

Rusija zanika vmešavanje v volitve, kibernetske vdore v ameriške vladne agencije in zastrupitev ruskega vladnega kritika Alekseja Navalnega. Zanika tudi domneve o razpisovanju nagrad na ameriške vojake.

ZDA sprejele sankcije proti Rusiji

EU, Nato in London podpirajo sankcije

Združeno kraljestvo je sporočilo, da je prav tako zaskrbljeno zaradi ruskih zlonamernih dejanj.

Evropska unija je medtem izrazila solidarnost z ZDA. "Vdor je vplival na vlade in podjetja po celem svetu, tudi v državah članicah," je v izjavi sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

ZDA je podprlo tudi 29 preostalih članic zavezništva Nato. "ZDA in druge zaveznice ocenjujejo, da vsi dostopni dokazi kažejo na odgovornost Rusije pri vdoru v SolarWinds," so sporočili v skupni izjavi. "Zavezniki bomo še naprej sodelovali v tesnih pogovorih glede nagovarjanja ruskih dejanj, ki pomenijo grožnjo evroatlantski varnosti," so dodali.

Poljska izgnala tri ruske diplomate

Poljska je sporočila, da je izgnala tri ruske diplomate zaradi sovražnih dejanje Rusije ter s tem izrazila solidarnost z ZDA in njihovimi sankcijami. Rusija je napovedala, da se bo odzvala z izgonom treh poljskih diplomatov.

Putin in Biden sta še v torek govorila po telefonu. Moskva sporoča, da so ameriške sankcije v nasprotju z vsebino pogovora. Foto: EPA
Putin in Biden sta še v torek govorila po telefonu. Moskva sporoča, da so ameriške sankcije v nasprotju z vsebino pogovora. Foto: EPA

ZDA prvič o krivcu za napade: Je to ruska obveščevalna služba SVR?

Biden je izvršni odlok z imenom "blokiranje premoženja glede na določene, škodljive tuje dejavnosti vlade Ruske federacije" podpisal v sredo zvečer, s čimer je ameriško administracijo pooblastil za uvedbo sankcij proti več sektorjem ruskega gospodarstva.

Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je sankcije opisal za "proporcionalne ukrepe za obrambo ameriških interesov v odzivu na škodljive ruske akcije". Ameriške oblasti so tudi prvič imenovale domnevnega krivca za kibernetski vdor v ameriško podjetje SolarWings Corp, prek katerega so nato dostopali do omrežij vladnih agencij – šlo naj bi za rusko tujo obveščevalno službo (SVR). SVR je obtožbe označil za nesmisel.

Glavni del sankcij zadeva ruski trg državnih obveznic. Ameriške finančne entitete od 14. junija ne bodo več smele poslovati na primarnem trgu ruskih državnih obveznic v ruskih rubljih. Gre za razširitev sankcij iz leta 2019, ko so ZDA ameriškim bankam prepovedale odkup ruskih državnih obveznic v tujih valutah. Nobeden izmed ukrepov sicer ne zadeva ruskega državnega dolga na sekundarnem trgu, kar pomeni, da lahko Američani na njem še zmeraj trgujejo z ruskimi obveznicami.

Ruska banka napoveduje ukrepe

Ruska centralna banka je že sporočila, da bodo uporabili orodja za ohranjanje finančne stabilnosti, če bo to potrebno. Rusko finančno ministrstvo pa je sporočilo, da so načrt za državno zadolževanje na domačih trgih za leto 2021 zmanjšali za 875 milijard rubljev (9,57 milijarde evra).

Ameriški uradnik je za Reuters še dejal, da je trg ruskega državnega dolga v ruskih rubljih ocenjen na okoli 185 milijard dolarjev (154,5 milijarde evra). Četrtino naj bi predstavljali tuji vlagatelji, medtem ko ameriški vlagatelji predstavljajo polovico tujih holdingov.

"Glede na zgodovino bo odstranjevanje ameriških vlagateljev kot kupcev na tem trgu verjetno povzročilo učinek ohladitve, ki bo povečal ruske stroške zadolževanja, skupaj s kapitalskim bojem in šibkejšo valuto – kar vse vodi k počasnejši rasti in višji inflaciji," je še za Reuters ocenil neimenovani uradnik.