George Santos. Za njim moški drži transparent z napisom
George Santos. Za njim moški drži transparent z napisom "Laži". Foto: Reuters

34-letni republikanec je bil po aretaciji izpuščen na prostost po plačilu 500.000 dolarjev varščine.

Santos je med seznanjanjem z obtožnico molčal. Njegov odvetnik Joseph Murray je dejal, da namerava kongresnik nadaljevati nedavno napovedano kampanjo za ponovno izvolitev in se še naprej upira pozivom k odstopu. Sodnika je prosil za dovoljenje, da lahko Santos prosto potuje, čeprav je izročil svoj potni list.

Tožilci med drugim trdijo, da je Santos nagovarjal podpornike, naj darujejo podjetju pod lažno pretvezo, da bo denar namenjen njegovi kampanji. Namesto tega je denar porabil za osebne izdatke, vključno z dragimi oblačili, in za poravnavo dolgov.

Santos je obtožen tudi laganja o svojih financah v obrazcih za razkritje premoženja kongresnikov ter vlaganja prošenj za nadomestila za brezposelnost in njihovega prejemanja, ko je bil zaposlen kot regionalni direktor investicijskega podjetja. Tega so sicer oblasti leta 2021 zaprle zaradi domnev, da je šlo za piramidno shemo.

Izvoljen po kampanji, polni laži

Santos je bil lani jeseni izvoljen v kongres po kampanji, ki je delno temeljila na lažnih podatkih. Ljudem je govoril, da je bogat trgovec z Wall Streeta z obsežnim nepremičninskim premoženjem, da je bil zvezdnik odbojke na fakulteti, ki je ni nikoli obiskoval in tudi ni igral odbojke.

V resnici Santos ni delal v velikih finančnih podjetjih, za katera je trdil, da so ga zaposlila, ni študiral in se je pred kandidaturo za javno funkcijo spopadal s finančnimi težavami. Trdil je, da je svojo kandidaturo financiral predvsem s premoženjem, ki si ga je ustvaril sam.

Santos je v dokumentih trdil, da je svoji kampanji in povezanim političnim akcijskim odborom posodil več kot 750.000 dolarjev, vendar ni jasno, kako je lahko tako hitro prišel do takšnega zneska, potem ko je imel dolga leta težave s plačevanjem najemnine in se je večkrat znašel v postopku izselitve.

V obrazcu za razkritje finančnih podatkov je Santos navedel, da je od družinskega podjetja Devolder Organization prejel 750.000 dolarjev na leto, vendar obtožnica, ki je bila razkrita v sredo, trdi, da Santos tega zneska ni nikoli prejel, prav tako pa tudi ne milijona in petih milijonov dolarjev dividend, ki jih je navedel kot prihodke iz podjetja.

George Santos. Foto: Reuters
George Santos. Foto: Reuters

Santos je opisal podjetje Devolder kot posrednika pri prodaji luksuznih predmetov, kot so jahte in letala. Podjetje je bilo ustanovljeno na Floridi kmalu po tem, ko je Santos prenehal delati kot prodajalec za podjetje Harbor City Capital, ki so ga zvezni organi obtožili, da je izvajalo nezakonito piramidno shemo.

Novembra 2021 je Santos na Floridi ustanovil podjetje Redstone Strategies, ki ga je po navedbah zveznih tožilcev uporabljal za goljufanje donatorjev. Elektronska sporočila potencialnim donatorjem so lažno trdila, da je bilo podjetje ustanovljeno izključno za pomoč Santosovi kandidaturi za volitve in da ne bo omejitev glede višine prispevkov, je navedeno v obtožnici. Santos je lažno trdil, da bo denar porabljen za televizijske oglase in druge stroške kampanje.

Oktobra lani je Santos iz blagajne podjetja na osebne bančne račune nakazal približno 74.000 dolarjev. Denar je nakazal tudi nekaterim svojim sodelavcem.

Republikanski senator Mitt Romney iz Utaha je dejal, da bi moral kongresnik že zdavnaj odstopiti. "Mislim, da vidimo, da se kolesa pravice vrtijo počasi, vendar dobro," je dejal Romney.

Vodilna republikanca v predstavniškem domu Kevin McCarthy in Steve Scalise sta bila previdnejša in sta dejala, da si Santos zasluži domnevo nedolžnosti, dokler mu krivda ni dokazana.

Santos se je že spopadal s kazenskimi preiskavami. Ko je bil star 19 let, je bil v Braziliji v kazenski preiskavi zaradi obtožbe, da je z ukradenimi čeki kupoval blago v trgovini z oblačili. Brazilske oblasti so sporočile, da so primer ponovno odprle, vendar se je o tem pred kratkim poravnal.

Leta 2017 je bil Santos v Pensilvaniji obtožen kraje, saj so oblasti trdile, da je z lažnimi čeki za več tisoč dolarjev kupil pasje mladiče. Ta primer je bil zavrnjen, potem ko je Santos tožilce prepričal, da so mu ukradli čekovno knjižico in da je pse vzel nekdo drug.

Zvezni organi so ločeno preiskovali pritožbe na Santosovo delo pri zbiranju denarja za skupino, ki naj bi pomagala zanemarjenim in zlorabljenim hišnim ljubljenčkom. Veteran iz New Jerseyja je Santosa obtožil, da ni plačal 3000 dolarjev, ki jih je zbral za pomoč njegovemu psu za operacijo.