Protestniki so v Minneapolisu na kraju uboja Georgea Floyda postavili začasno spominsko ploščad. Foto: Reuters
Protestniki so v Minneapolisu na kraju uboja Georgea Floyda postavili začasno spominsko ploščad. Foto: Reuters

Šest dni protestov proti rasizmu in policijskemu nasilju je v mestih od zahodne do vzhodne obale ZDA čez dan večinoma potekalo sorazmerno mirno, ponoči pa shodi postanejo nasilni in kaotični, ko protestniki požigajo zgradbe in policijska vozila ter ropajo trgovine.

V znak solidarnosti s protestniki v ZDA so shodi potekali tudi na Novi Zelandiji, v Kanadi, Nemčiji, na Nizozemskem in v Združenem kraljestvu.

Guvernerji polovice izmed 52 zveznih držav v ZDA so na ulice poslali več tisoč pripadnikov nacionalne garde, več deset županov je uvedlo policijsko uro. Policija je zaradi kršenja policijske ure, kraje in zapor avtocest aretirala najmanj 4400 ljudi, poroča Associated Press.

Smrt protestnika v Louisvillu
Med protesti je po neuradnih podatkih umrlo in bilo ranjenih več ljudi. V mestu Louisville v zvezni državi Kentucky je bil kmalu po polnoči v noči z nedelje na ponedeljek ustreljen protestnik. Protestniki na parkirišču v Louisvillu so streljali na policiste in gardo, ko so ti poskušali razgnati množico, nato so organi "vrnili ogenj", pri čemer je protestnik umrl, je v izjavi sporočila policija Louisvilla.

Veliko posnetkov na družbenih omrežjih ob tem prikazuje čezmerno in neproporcionalno uporabo sile policistov in pripadnikov nacionalne garde nad protestniki, poroča BBC. V mestu Atlanta v zvezni državi Georgia so pristojni odpustili dva policista zaradi uporabe čezmerne sile in paralizatorja nad temnopoltima študentoma, ki sta se vračala s protestov.

Terrence Floyd (v beli majici v sredini) je v Minneapolisu pozval k mirnim protestom. Foto: Reuters
Terrence Floyd (v beli majici v sredini) je v Minneapolisu pozval k mirnim protestom. Foto: Reuters

Terrence Floyd, brat umrlega, pozval h koncu nasilja
Teden dni po smrti 46-letnega Georgea Floyda je kraj uboja v Minneapolisu obiskal njegov brat Terrence Floyd. Pozval je k mirnim protestom, saj mu "nasilje ne bo vrnilo brata", poroča New York Times. Dejal je, da bi njegov brat zavrnil nasilje in uničevanje, ki spremljata proteste.

V nedeljo so bili v Minneapolisu napadeni tudi protestniki, ko je v množico skušal zapeljati voznik tovornjaka s cisterno. Uradno ni bilo poškodb, protestniki so voznika nato pretepli, policija pa ga je aretirala in obtožila napada, navaja CNN.

Trump guvernerje pozval k aretacijam "teroristov"

Sorodna novica Protestniki blizu Bele hiše zažgali cerkev, Trump v bunkerju, tovornjak proti množici

Predsednik Trump je v telekonferenci guvernerje zveznih držav zaradi odziva na proteste obtožil šibkosti. Protestnike je označil za "teroriste" in "smeti", ki zahtevajo maščevanje, guvernerjem pa sporočil, da bodo delovali "tepci", če ne bodo odredili aretacij in zaprtja protestnikov.

"Morate dominirati, če ne boste dominirali, zapravljate svoj čas. Povozili vas bodo in potem boste kot skupina tepcev. Ljudi morate aretirati, jim soditi, nato pa morajo iti za dolgo v zapor," je Trump začel nagovor, zvočni posnetek katerega so pridobili pri New York Timesu.

Guverner Minnesote: Vojaške kapacitete na terenu nevzdržne
Minnesoto, kjer se je zgodil uboj Floyda in kjer so se protesti začeli, je Trump, ki so ga z družino v soboto zjutraj premestili v bunker pod Belo hišo, označil za "posmeh po vsem svetu". Guverner Minnesote Tim Walz je na novinarski konferenci po klicu sporočil, da se v Minnesoti "nihče ne smeji", temveč vsi čutijo bolečino. "Predsedniku sem sporočil, da so vojaške kapacitete na terenu nevzdržne – tudi v družbenem smislu, saj so nasprotje našega načina življenja," je dejal.

Biden nagovarja temnopolte voditelje
Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden se medtem sestaja s temnopoltimi voditelji. Biden je v ponedeljek obiskal cerkev temnopolte skupnosti v Delawaru, načrtuje okrogle mize z župani prizadetih mest in v primeru izvolitve na položaj obljublja ustanovitev posebne delovne skupine Bele hiše za naslovitev vprašanja policijskega nasilja v ZDA.

Protestnik v pogovoru s pripadnikom nacionalne garde. Foto: Reuters
Protestnik v pogovoru s pripadnikom nacionalne garde. Foto: Reuters

"Ne morem dihati"
George Floyd je bil ubit 25. maja med aretacijo, ko so ga prijeli zaradi domnevnega trgovinskega plačila s ponarejenim bankovcem. V aretaciji so sodelovali štirje svetlopolti policisti. Policist Derek Chauvin kar osem minut kleči na vratu Floyda, čeprav je ta govoril, da "ne more dihati". Chauvin je pozive ignoriral, Floyd pa je umrl še pred prihodom reševalcev.

Spominske slovesnosti za Georgea Floyda so medtem napovedali v Minneapolisu, kjer je umrl, in v Houstonu v Teksasu, kjer je preživel večino življenja. Datumov še niso določili.

Policista Chauvina so obtožili umora, Floydove zadnje besede "ne morem dihati" pa so se razvili v krik protestnikov, sitih policijskega rasizma in nasilja.