Kritiki opozarjajo, da so ZDA znova napadle Sirijo, preden so sprejele sveženj pomoči za svoje prebivalce. Foto: Reuters
Kritiki opozarjajo, da so ZDA znova napadle Sirijo, preden so sprejele sveženj pomoči za svoje prebivalce. Foto: Reuters

Demokrati so ga označili za pomemben korak h krepitvi sredstev za cepiva, preobremenjene lokalne vlade in milijone družin, ki jih je prizadela pandemija.

Predlog so sprejeli z 219 glasovi za in 212 proti, dva demokrata, Jared Golden in Kurt Schrader, sta glasovala proti. O svežnju bo zdaj glasoval senat, kjer ga bodo demokrati predvidoma dopolnili in poslali nazaj v predstavniški dom, preden se 14. marca izteče pomoč brezposelnim.

Trenutno je namreč v svežnju tudi povišanje minimalne plače na 15 dolarjev na uro. V senatu pa so opozorili, da ta predlog glede na senatni poslovnik ne more biti del pomoči.

Ameriški predsednik Joe Biden želi s svežnjem spodbuditi gospodarstvo in ustvariti več milijonov novih delovnih mest.

Kot poroča BBC, sveženj predvideva enkratno izplačilo posameznikom v vrednosti 1400 dolarjev, pri čemer bodo ljudje z višjimi prihodki prejeli manjše izplačilo.

Dodatna pomoč brezposelnim se bo podaljšala do konca avgusta, da bi pomagali več kot 11 milijonom ljudem, ki so dalj časa brez dela.

Starši otrok, mlajših od 18 let, bodo leto dni prejemali mesečni dodatek.

70 milijard dolarjev bo namenjenih za testiranje na novi koronavirus in cepljenje.

Med drugim bodo šole in univerze prejele finančno pomoč za ponovno odprtje.

Biden: Ne smemo izgubljati časa

Biden je danes že pozdravil izid glasovanja v predstavniškem domu in k čimprejšnji potrditvi pozval tudi senat. "Ne smemo izgubljati časa. Če ukrepamo zdaj, hitro in odločno, lahko končno prehitimo ta virus," je dejal v kratkem nagovoru v Beli hiši.

Po njegovih besedah bi se država s potrditvijo svežnja pomaknila bližje cepljenju vseh ljudi proti covidu-19 in gospodarskemu okrevanju. Pomagal bi tudi pri varnem odpiranju šol in lokalnim oblastem ter državnim vladam, da bi se lažje izognile množičnemu odpuščanju delavcev, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Predstavniški dom je glasoval o pomoči ravno v tednu, ko so v ZDA potrdili več kot pol milijona mrtvih zaradi covida-19.

ZDA: Predstavniški dom sprejel paket pomoči