Tableta mifepristone. Foto: Reuters
Tableta mifepristone. Foto: Reuters

Tožbo je vložilo Združenje Hipokratove medicine, ki so ga konservativni zdravniki, ki nasprotujejo splavu, ustanovili v Teksasu leta 2022, potem ko je ameriško vrhovno sodišče odpravilo pravico do splava v ZDA. Člani združenja trdijo, da bi lahko bili prisiljeni v zdravljenje žensk, ki bi po uživanju tablete mifepriston imele zdravstvene zaplete. Trdijo, da bi to kršilo njihove verske in moralne vrednote.

Vrhovni sodniki so tokrat poslušali mnenja velike večine zdravnikov in strokovnjakov, ki trdijo, da so zapleti po uživanju te tablete izjemno redki. Poleg tega so ugotovili, da številni člani združenja niti ne opravljajo zdravniškega dela, njihovi argumenti pa temeljijo na zavrnjenih študijah.

Zagovorniki pravic do splava in demokratski kongresniki so ob odločitvi izrazili olajšanje, a tudi zaskrbljenost, da je vrhovno sodišče sploh obravnavalo primer.

Konservativni člani vrhovnega sodišča, ki so razveljavili pravico do splava, so v svojih mnenjih dodajali, da s tem niso rekli zadnje besede glede splava. Sodnik Brett Kavanaugh je tožnikom priporočil, naj se obrnejo neposredno na FDA, kongres ali predsednika.

Predsednik Joe Biden je demokrat in jih ne bo uslišal, vendar pa imajo lahko več možnosti za uspeh v primeru izvolitve republikanskega predsednika.

"Tožniki imajo iskrene pravne, moralne, ideološke in politične zadržke glede olajšanega dostopa do zdravila mifepriston. Vendar pa po 3. členu ustave ti ugovori sami po sebi niso dovolj za utemeljeno tožbo," je v odločitvi zapisal Kavanaugh in dodal, da niso dokazali, da jim lahko odločitve FDA-ja povzročijo škodo.

Kavanaugh je dodal, da bi v primeru razsodbe v prid tožnikov odprli Pandorino skrinjico tožb proti odločitvam zveznih agencij, ki bi preplavile sodišča.

Biden: Boj za reproduktivno svobodo se nadaljuje

Tabletka, ki jo je leta 2000 odobril FDA, se uporablja pri več kot 60 odstotkih splavov v ZDA. Tožniki so izpodbijali FDA iz leta 2016 in 2021, ko je olajšal dostop do te tablete.

Nekatere ameriške zvezne države so po ukinitvi pravice do splava leta 2022 prepovedale tudi tablete za splav, ki pa jih Američanke lahko še vedno dobijo po pošti iz držav, kjer prepovedi ne veljajo.

Vprašanje pravice do umetne prekinitve nosečnosti je eno pomembnejših pred letošnjimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Biden tako kot velika večina Američanov to pravico odločno podpira in sprejema ukrepe, da ženskam olajša dostop do nje.

V odzivu na odločitev sodišča je Biden sporočil, da sodba ne spremeni dejstva, da se boj za reproduktivno svobodo nadaljuje. "To ne spremeni dejstva, da je vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo primer Roe v. Wade in so ženske izgubile temeljno svoboščino. To ne spremeni dejstva, da je pravica ženske do zdravljenja, ki ga potrebuje, ogrožena, če ne nemogoča v mnogih državah," je dejal Biden.

Njegov republikanski tekmec Donald Trump pa se vprašanju skuša izogniti, potem ko je kot predsednik ZDA v vrhovno sodišče imenoval tri konservativne sodnike, katerih podpora je bila ključna za odpravo pravice do splava.