Deklica je hotela splaviti otroka, ki se je rodil v 23 tednu nosečnosti in ima malo možnosti za preživetje (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/EPA
Deklica je hotela splaviti otroka, ki se je rodil v 23 tednu nosečnosti in ima malo možnosti za preživetje (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/EPA

"Hočem, da to stvar, ki jo je ta stari moški spravil vame, odstranite," je dejala deklica, ki jo je posilil 65 let star babičin parter, pristojnim oblastem. Splav je v Argentini dovoljen v primeru posilstva in morebitne nevarnosti za zdravje matere. V primeru 11 let stare deklice pa so se stvari zapletle tudi zaradi neurejenih pravnih razmer glede njenega skrbnika.

Dekličina mati se je namreč strinjala s splavom, ker pa ni bila njen zakoniti zastopnik, to je bila njena babica, je bilo njeno soglasje za splav nično. Hkrati pa ni obveljala niti odločitev babice, ki so ji medtem odvzeli skrbništvo nad deklico, saj je živela z njenim posiljevalcem.

Ko je bilo skrbništvo končno urejeno, je bilo dekle noseče že 23 tednov. Stvari so se še dodatno zapletle, saj zdravniki zaradi ugovora vesti niso hoteli izvesti splava.

Zdravnik ni spoštoval odredbe sodišča

Pristojne zdravstvene oblasti v zvezni državi Tucumán so nato na podlagi sodne odločbe bolnišnici odredile "nujni splav, da bi ohranili življenje matere in otroka". Družinsko sodišče, ki je zadevo obravnavalo, pa v sodbi ni zapisalo možnosti rešitve dveh življenj.

Zdravnik, ki je izvedel carski rez, pravi, da se je tako odločil, ker bi bil splav preveč tvegan. Dekle je tako rodilo živega otroka oziroma nedonošenčka, ki ima malo možnosti za preživetje, poroča BBC.

"To, kar je doživela, je mučenje"

Aktivistična skupina za človekove pravice v Argentini Andhes za nastali položaj krivi zvezno državo Tucumán oziroma pristojne zdravstvene oblasti, dogodke, ki jih je preživelo dekle, pa so označili za "mučenje".

V državi pa se je vnela burna razprava o tem, ali bi bilo smiselno legalizirati splav do 14. tedna nosečnosti. Omenjeni predlog zakona je bil v preteklosti že predložen v senat, a je bil zavrnjen.