Papež ostaja realist in ne pričakuje, da bi se spremembe zgodile čez noč. Foto: Reuters
Papež ostaja realist in ne pričakuje, da bi se spremembe zgodile čez noč. Foto: Reuters

"Božje ljudstvo nas opazuje in od nas ne pričakuje preprostih in predvidljivih obsodb, temveč konkretne in učinkovite ukrepe," je papež Frančišek poudaril na začetku prvega vrha proti spolnim zlorabam v Cerkvi, ki bo v Vatikanu potekal do nedelje in se ga udeležuje okoli 190 udeležencev, med njimi predsedniki škofovskih konferenc z vsega sveta. Iz Slovenije se konference udeležuje ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Frančišek je škofom že predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke. Med drugim se papež zavzema za dvig najnižje starosti za sklenitev poroke po kanonskem pravu s 14 na 16 let.

Cerkvene dostojanstvenike je papež med drugim pozval tudi k ustanovitvi ustanov z usposobljenim osebjem, ki bi preverjalo primere zlorab, o vseh prijavah pa bi morali obvestiti tudi državne organe. Žrtve zlorab je treba spremljati, varovati in jim nuditi terapevtsko pomoč, saj jim mora Cerkev zagotoviti podporo pri popolnem okrevanju, je zapisano v predlogih.

Glede na načrte Frančiška bi bilo treba okrepiti tudi nadaljnje izobraževanje duhovnikov in škofov na tem področju, kandidati za duhovnika pa bi morali prestati psihološko oceno primernosti.

Pričakovati je, da bodo visoki predstavniki Cerkve na srečanju oblikovali protokol o nadaljnjih korakih, ki naj bi škofe usmeril k ustreznemu delovanju. Frančišek sicer ostaja realist in poudarja, da na konferenci ne bodo izkoreninili zlorabe otrok. "Problematika zlorab bo ostala," je dejal januarja.

Papež je še prosil devico Marijo, naj "razsvetli škofe v njihovih prizadevanjih ozdraviti hude rane, ki so jih pedofilski škandali zadali otrokom in vernikom". "Prisluhnimo joku otrok, ki prosijo za pravico," je dodal.

Papež Frančišek napoveduje konkretne ukrepe, a nekatere žrtve spolnih zlorab so razočarane. Foto: EPA
Papež Frančišek napoveduje konkretne ukrepe, a nekatere žrtve spolnih zlorab so razočarane. Foto: EPA

Žrtve razočarane že pred vrhom

Žrtve od papeža zahtevajo ukrepanje, a so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA doživele razočaranje že pred začetkom vrha. Predstavniki žrtev so se namreč želeli srečati s papežem, a so jih v sredo sprejeli le člani organizacijskega odbora.

Je pa skupina žrtev zlorab iz Poljske papežu na splošni avdienci v sredo predala poročilo o zamolčanih zlorabah v njihovi državi.

Sorodna novica Iniciativa "Dovolj je" za ničelno toleranco do spolnih zlorab v Katoliški cerkvi

Zlorabe, prikrivanja, prisilni splavi

Na konferenci so škofom predvajali več pričevanj žrtev zlorab. Transkripte je Vatikan tudi objavil, da bi zaščitil identiteto žrtev, pa jih ni poimenoval.

Ena od žrtev iz Južne Amerike je tako dejala, da so z njo najprej začeli ravnati kot z lažnivcem. "Jaz in drugi smo bili sovražniki Cerkve," je dejala žrtev. "Vi ste zdravniki duše in vseeno, z redkimi izjemami, ste se v nekaterih primerih spremenili v morilce duše, v morilce vere," je dodala žrtev.

Žrtev iz Afrike pa je pojasnila, da je imela od 15. leta dalje 13 let spolno razmerje z duhovnikom in da je v tem času trikrat zanosila, duhovnik pa jo je vsakič prisilil, da je nosečnost prekinila. "Sprva sem mu zaupala tako zelo, da nisem vedela, da me lahko zlorabi. Bala sem se ga, vsakič, ko sem ga zavrnila, me je pretepel," je dejala. "In ker sem bila finančno popolnoma odvisna od njega, sem trpela vse ponižanje, ki mi ga je zadal," je dodala.

Moškega iz vzhodne Evrope pa je duhovnik spolno zlorabil v najstniških letih. "Drugo, kar me je prizadelo, je bil škof, s katerim sem po mnogo letih kot odrasel spregovoril o incidentu. Srečal sem ga in napadel me je, ne da bi me skušal razumeti, in to me je prizadelo," je dodal.
Žrtev iz Azije, ki je bila več let tarča zlorab, pa je najbolj prizadelo, da so vsi skušali prikriti zlorabe in zaščiti krivce. "Od škofov zahtevam, da razčistijo zadevo, ker to je ena od časovnih bomb, ki se dogaja v azijski Cerkvi," je dodala.

Kot poroča Reuters, so nekatere organizacije žrtev dogodek označile za marketinški trik, ki ima namen polepšati podobo Cerkve, ki jo pedofilski škandali pretresajo že desetletja. Zanje se je Cerkev do zdaj že večkrat opravičila, a žrtve zahtevajo konkretne ukrepe. Številne skupine, ki jih zastopajo, bodo v času srečanja pripravile demonstracije.

Cerkveni vplivneži na vrhu proti spolnim zlorabam