Biden se je zahvalil osebju ameriške diplomacije doma in v tujini in jih označil za
Biden se je zahvalil osebju ameriške diplomacije doma in v tujini in jih označil za "neverjetno skupino posameznikov". Njegov obisk State Departmenta prihaja po letih zaostrenih odnosov pod predsednikom Donaldom Trumpom. Foto: Reuters

Predsednik Biden je svetovnim voditeljem glede usmeritve sporočil, da je "diplomacija znova središče ameriške zunanje politike". "Popravili bomo zavezništva in se znova povezali s svetom, da bi se lahko spopadli z izzivi," je dejal Biden in dodal, da "tega ne zmorejo sami".

Biden je v govoru kritiziral Rusijo zaradi zaprtja opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in zahteval njegovo "takojšnjo in brezpogojno izpustitev".

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem v telefonskem pogovoru ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu sporočil, da je Rusija pripravljena na normalizacijo dvostranskih odnosov.

Prva diplomata obeh držav sta govorila tudi o Navalnem, Lavrov je Blinknu sporočil, da morajo ZDA "nujno spoštovati" sodstvo in pravni sistem Rusije, so sporočili iz Kremlja.

ZDA bodo letno znova sprejele 125.000 beguncev

Biden je medtem oznanil, da bo podpisal izvršni ukaz, s katerim bodo kvoto za sprejem beguncev znova dvignili na 125.000 letno. Pri tem je poudaril, da bo zahtevalo precej časa, preden bodo povečali sprejemne kapacitete.

Administracija Donalda Trumpa je vsako fiskalno leto znižala kvoto za sprejem beguncev, leta 2017 najprej na 110.000, do leta 2020 pa so jo skrčili na 18.000.

Konec podpore savdski koaliciji v Jemnu, ne pa tudi Savdski Arabiji

Ranjenci po napadu savdske koalicije v bolnišnici v mestu Aden. Foto: Reuters
Ranjenci po napadu savdske koalicije v bolnišnici v mestu Aden. Foto: Reuters

Ameriški predsednik je potrdil tudi konec ameriške podpore "napadalnim vojaškim operacijam" v Jemnu in tozadevne prodaje orožja, kar je napovedal že njegov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. "Še naprej bomo pomagali in podpirali Savdsko Arabijo pri branjenju svoje suverenosti," pa je v nagovoru še dodal Biden.

Jemen že šest let pretresa vojna, v kateri je umrlo najmanj 110.000 ljudi, poroča BBC. Biden naj bi v četrtek imenoval novega posebnega odposlanca za Jemen.

ZDA v Jemnu podpirajo koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira mednarodno priznano vlado in se bojuje proti uporniškim hutijevcem. Očitajo ji številne napade na civiliste.

Bidnov svetovalec za državno varnost Jake Sullivan in tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki sta predstavila osnutek Bidnove zunanjepolitične strategije. Foto: Reuters
Bidnov svetovalec za državno varnost Jake Sullivan in tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki sta predstavila osnutek Bidnove zunanjepolitične strategije. Foto: Reuters

Premestitve ameriških vojakov v Nemčiji ne bo

Obrambni minister Lloyd Austin bo ob tem začel pregledovati ameriške operacije po svetu. Biden je sporočil, da bodo zamrznili premestitev ameriških vojakov iz Nemčije, ki jo je odobrila administracija Donalda Trumpa. Ta je potegnila več tisoč ameriških vojakov iz Sirije in Iraka in nameravala premestiti več tisoč vojakov po Evropi.

Svetovalec za nacionalno varnost Sullivan je še napovedal, da bo Biden objavil predsedniški memorandum o varstvu pravic pripadnikov skupnosti LGBT po vsem svetu, proučuje pa tudi možnost "novih izvršnih ukazov" glede Mjanmara po ponedeljkovem državnem udaru.

"Svobodni tisk ključen za zdravje demokracije"

Biden je govor v State Departmentu izkoristil tudi za poudarek o pomenu neodvisnega tiska v demokraciji. S tem je ubral Trumpu nasproten pristop, pri katerem je ta nekatere medijske hiše večkrat označil za "lažne novice" in celo "sovražnike ljudstva".

"Svobodni tisk ni nasprotnik, ampak je ključen za zdravje demokracije," je dejal novi predsednik ZDA.