Biden se je po podpisu podal v Evropo na vrha G7 in zveze Nato. Foto: Reuters
Biden se je po podpisu podal v Evropo na vrha G7 in zveze Nato. Foto: Reuters

Biden je zakon podpisal, preden se je podal v Evropo, kjer se bo v Nemčiji udeležil vrha skupine gospodarsko najrazvitejših držav sveta G7, nato pa še vrha zveze Nato v Španiji.

"Nič ne bo zapolnilo praznine v njihovih srcih, vendar pa so vodili na tej poti do zakona, da drugim ne bo treba trpeti enake usode," je ob podpisu zakona družinam žrtev strelskih napadov sporočil Biden.

Predsednik je napovedal, da bo imel 11. julija, ko bo spet doma, poseben dogodek v Beli hiši za kongresnike, ki so zakon podprli. Že po senatni potrditvi predloga zakona je dejal, da so člani kongresa stopili skupaj prvič po 28 letih.

Senat je v predlog zakona potrdil v četrtek s 65 glasovi za in 33 proti, v petek pa še predstavniški dom kongresa z 234 glasovi za in 193 proti.

Večina Američanov podpira smiselne ukrepe za zaustavitev nasilja s strelnim orožjem, z zadnjim pokolom na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju in pred tem pokolu temnopoltih v Buffalu, pa se je povečal pritisk za ukrepanje, čeprav je predvsem za republikance, ki uživajo podporo vplivnega orožarskega lobija, to politično nevarno.

V predstavniškem domu so sicer proti glasovali skoraj vsi republikanci, v senatu pa sta zanj glasovala le dva republikanca, ki ju letos čakata volitve.

Brez bistvenih sprememb

Predlog zakona omogoča preverjanje kriminalne preteklosti kupcev orožja starih od 18 do 20 let, ko so bili še mladoletni, kar je bilo doslej zaradi varovanja zasebnosti mladoletnikov onemogočeno. Namesto treh dni kot doslej, bodo lahko zvezni uradniki kupce preverjali do največ deset dni.

Tudi obsojenci za nasilje v družini, ki niso poročeni s partnerjem, nad katerim so izvajali nasilje, orožja ne bodo smeli kupiti. Doslej je to veljalo le za poročene pare ali tudi neporočene pare s skupnimi otroki.

Države bodo dobile denar za uveljavljanje zakonov o prepovedi prodaje orožja kriminalcem in drugače nevarnim osebam in za programe preprečevanja nasilja. Nekaj več bo preverjanja vseh kupcev orožja, kazni za nezakonito trgovino bodo višje, denar pa bodo dobile tudi bolnišnice za duševno zdravje in šole za boljšo varnost.

Četudi gre za pomembne ukrepe, predlog ne prinaša bistvenih sprememb, ki bi lahko zmanjšale nasilje s strelnim orožjem. To še posebej velja ob dejstvu, da je vrhovno sodišče ZDA v četrtek omogočilo nošenje orožja po vseh ZDA brez posebnega dovoljenja.

Orožarski lobij v ZDA ostro nasprotuje kakršnim koli omejitvam za nošenje orožja. Foto: Reuters
Orožarski lobij v ZDA ostro nasprotuje kakršnim koli omejitvam za nošenje orožja. Foto: Reuters