Foto: EPA
Foto: EPA

"Dovolj je, dovolj," je bil v televizijskem nagovoru oster Biden in pozval kongres k prepovedi napadalnega orožja, razširitvi pregleda ozadja imetnikov orožja in vpeljavi drugih ukrepov za nadzor orožja.

"Za božjo voljo, koliko pokolov smo še pripravljeni sprejeti," je dejal Biden, ki je imel nagovor pred 56 svečami, ki so simbolizirale zvezne države in ozemlja ZDA. Prejšnji teden je obiskal prizorišče pokola v šoli v Uvaldeju, kjer je 18-letnik pobil 19 otrok in dve učiteljici. "Nedolžne žrtve padajo v učilnicah, ki se spreminjajo v bojišča. Ko sem bil v Uvaldeju, sem pomislil, koliko drugih šol, drugih vsakdanjih krajev po ZDA je postalo polje smrti, prizorišče pobojev, bojišč, tu v Ameriki," je dejal Biden in pozval kongres, naj "za božjo voljo stori nekaj, kar koli".

V ZDA otroci pridejo lažje do orožja kot do alkohola, orožarski lobi in republikanski politiki pa preprečujejo zaostritev zakonodaje glede posedovanja orožja.

Zakaj za božjo voljo bi imel običajni državljan možnost kupiti avtomatsko orožje s šaržerjem, ki omogoča izstrelitev 30 nabojev, kar omogoča množičnim strelcem, da v le nekaj minutah izstrelijo na stotine nabojev?

Joe Biden

"Po Columbinu, Sandy Hooku, Charlestonu, Orlandu se ni zgodilo nič. Tokrat to ne sme biti enako, nekaj je treba storiti," je dejal Biden med opisom preteklih prizorišč množičnih strelskih pobojev.

"Ne moremo znova pustiti Američanov na cedilu," je dejal predsednik in pozval republikance, predvsem v senatu, naj omogočijo glasovanje o ukrepih glede omejitev orožja. Če ne bo ukrepal kongres, potem bodo po njegovih besedah ukrepali volivci na volitvah novembra.

"Ne gre za to, da bi komur koli odvzeli orožje. Ne gre za to, da bi kršili pravice komur koli. Gre za to, da zavarujemo otroke," je dejal Biden.

Foto: EPA
Foto: EPA

Poudaril je, da je tudi pokojni konservativni sodnik Antonin Scalia, ki ga ima ameriška desnica močno v čislih, dejal, da pravica do orožja v ZDA ni neomejena in da nikoli ni bila.

Demokratska večina v predstavniškem domu je pripravila zakonodajni predlog orožarske reforme, vendar so možnosti za njeno sprejetje majhne, ker demokrati v senatu nimajo potrebne večine. Demokratski zakonodajni predlog, poimenovan Zaščita naših otrok (Protecting Our Kids), združuje osem različnih predlogov zakonov in vključuje številne predloge, o katerih je v četrtek govoril tudi Biden.

Nacionalna orožarska zveza (NRA) je v izjavi dejala, da bi Bidnov predlog kršil pravice lastnikov orožja. "To ni prava rešitev, to ni pravo vodenje in to ni, kar Amerika potrebuje," so zapisali. Kot smo poročali, je imela le nekaj dni po pokolu v Uvaldeju NRA svojo letno skupščino v Teksasu, kjer so pozvali k strožjemu varovanju šol in oboroževanju učiteljev. Nekdanji predsednik Donald Trump je zavrnil pozive k zaostritvi nadzora orožja in dejal, da mora biti "dostojnim Američanom" dovoljeno nositi orožje, da se lahko branijo pred "zlim".

Ameriška neprofitna organizacija Gun Violence Archive, ki kot množična streljanja označuje streljanja, v katerih so bili ubiti ali ranjeni najmanj štirje ljudje, je sporočila, da je bilo takšnih streljanj v ZDA letos že več kot 233. V devetih od teh primerov so bili ubiti več kot štirje ljudje, navaja BBC.

New York zaostril zakonodajo

Kongres ameriške zvezne države New York je v četrtek potrdil predlog zakona o prepovedi nakupa ali posedovanja polavtomatskih pušk mlajšim od 21 let. Predlog zakona, ki ga bo podpisala demokratska guvernerka Kathy Hochul, je neposredna posledica zadnjih množičnih strelskih pohodov v ZDA. Newyorški zakon bo od kupcev polavtomatskih pušk zahteval orožarsko dovoljenje, kar je doslej potrebno le za pištole. Polavtomatske puške so priljubljeno sredstvo za izvajalce množičnih strelskih pobojev. Newyorški zakon ne uvaja nobenih omejitev za navadne puške, ampak le za polavtomatske, ki bodo od zdaj glede omejitev izenačene s pištolami.

Newyorški kongres pripravlja tudi druge zakone, med drugim omejitev civilnih nakupov neprebojnih jopičev, novo prodano orožje pa bo moralo imeti posebne mikropečate, s pomočjo katerih bodo policisti lažje sledili orožju in nabojem, izstreljenimi iz tega orožja.