Protest na univerzi Columbia. Foto: Reuters
Protest na univerzi Columbia. Foto: Reuters

Protesti, ki potekajo na newyorški univerzi Columbia in na številnih drugih univerzah, med katerimi so tudi Yale, MIT, UC Berkeley, Univerza v Michiganu, Harvard in Brown, so v zadnjem času vzbudili veliko pozornost medijev in politikov.

Demonstracije so v sredo organizirali tudi na Univerzi v Južni Kaliforniji (USC) in v Teksasu, kjer so izbruhnili spopadi med študenti in policijo, pri tem pa je bilo skupno pridržanih več deset ljudi. Zaradi nedovoljenega vstopa na tujo posest so v Kaliforniji aretirali 93 ljudi, je na omrežju X sporočila losangeleška policijska uprava. Poškodovanih naj ne bi bilo.

USC je okoli polnoči sporočil, da se je protest končal in da bo kampus do nadaljnjega zaprt oz. da bodo vanj lahko vstopili samo študenti, profesorji in zaposleni.

Več kot 200 študentov so v preteklih dneh aretirali tudi na drugih univerzah po državi.

Študentje izražajo solidarnost s Palestinci in ogorčenje zaradi neukrepanja ZDA ob naraščajočem številu smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi, ki je po podatkih tamkajšnjih oblasti preseglo 34.200.

"Predsednik verjame, da so svoboda govora, razprava in nediskriminacija na univerzitetnih kampusih pomembne," je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre. "Verjamemo, da se ljudje lahko izražajo mirno. Ko pa govorimo o sovražni retoriki, ko govorimo o nasilju, moramo na to opozoriti," je dodala.

Zagovorniki Izraela in drugi, ki jih skrbi varnost v kampusih, namreč opozarjajo na domnevne antisemitske incidente. Na proteste opozarjajo predvsem republikanski politiki, ki se postavljajo na stran Izraela.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Johnsona pričakali jezni študentje

Predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Mike Johnson je v sredo obiskal univerzo Columbia in naletel na jezne študente, ki mu niso pustili do besede. Vzklikali so slogane v podporo Palestini in Johnsona med drugim označili za bedaka, proti njemu pa so letele še veliko hujše besede.

Johnson se je srečal z vodstvom univerze in pri tem zahteval odstop rektorja Minoucheja Shafika, če jim ne bo uspelo obvladati – kot je dejal – virusa antisemitizma. Pri tem je celo grozil s posredovanjem nacionalne garde, čeprav sam za kaj takega nima pooblastil, poročajo newyorški mediji.

Demokrati ga obtožujejo nepotrebne politizacije, guvernerka New Yorka Kathy Hochul pa je ob njegovem obisku univerze dejala, da bo to le še okrepilo delitve.

Ameriški študenti so od izbruha vojne v Gazi gonilna sila protestov, ki zahtevajo konec spopadov, vendar pa ameriški mediji temu doslej niso posvečali veliko pozornosti, dokler se niso začela poročila o domnevnih antisemitskih grožnjah judovskim študentom. Demonstranti, med katerimi so tudi številni judovski študenti, medtem odločno zanikajo obtožbe o antisemitizmu.

Francoska policija prekinila propalestinski protest

Francoska policija je ponoči posredovala v enem od kampusov prestižne univerze Sciences Po v Parizu, kjer se je več deset študentov zbralo na protestu v podporo Palestincem. Policija je študente, ki so kljub pozivu vodstva vztrajali pri protestu, evakuirala s prizorišča.

Protestniki so zahtevali, da Sciences Po pretrga vezi z univerzami in podjetji, ki so vpleteni v genocid v Gazi, in konča zatiranje propalestinskih glasov na kampusu, poroča AFP.

Študentska zveza Sciences Po je v izjavi sporočila, da je odločitev predstavnikov univerze, da pokličejo policijo, "šokantna in zelo skrb vzbujajoča" ter odraža "avtoritarni obrat brez primere".