Biden je ZDA vrnil v Svet ZN-a za človekove pravice. Foto: Reuters
Biden je ZDA vrnil v Svet ZN-a za človekove pravice. Foto: Reuters

Generalna skupščina ZN-a je v četrtek izvolila 18 novih članic Sveta ZN-a za človekove pravice, ki zaseda v Ženevi. Vanj so se vrnile tudi ZDA, ki jih je nekdanji predsednik Donald Trump leta 2018 med slovenskim predsedovanjem Svetu umaknil zaradi kritik Izraela.

Pri volitvah ni bilo težav, saj se je za 18 prostih sedežev v 47-članskem Svetu za človekove pravice potegovalo le 18 kandidatov, ker so se države v okviru svojih regionalnih skupin sistema ZN-a za vse položaje dogovorile vnaprej. Nove članice bodo triletni mandat začele 1. januarja 2022.

Biden je dejal, da se veseli, da bodo ZDA spet konstruktivni glas za človekove pravice in njihovo zaščito. "ZDA so pripravljene sodelovati s partnerji in zavezniki za vodenje sveta v boljšo prihodnost, ki bo temeljila na spoštovanju človeškega dostojanstva. Postavili se bomo za pravice vseh, tudi žensk, skupnosti LGBTQI+, manjšin, invalidov in drugih skupin na obrobju," je sporočil Biden.

Napovedal je, da bodo ZDA poudarjale odgovornost držav, ki kršijo človekove pravice, in bodo solidarne s tistimi, ki jih branijo, kot so aktivisti in protestniki, ki se zavzemajo za demokracijo.

"Obramba človekovih pravic je temeljni izziv našega časa in je v središču zunanje politike moje vlade," je sporočil Biden. Dodal je, da bo decembra gostil vlade, civilno družbo in podjetja na virtualnem vrhu za demokracijo, da potrdijo, da je demokratična vlada najboljša za spopadanje s sodobnimi izzivi.