Blinken pravi, da predstavlja Kitajska izziv za ZDA. Foto: EPA
Blinken pravi, da predstavlja Kitajska izziv za ZDA. Foto: EPA

"V zadnjih letih smo priča temu, da Kitajska ravna bolj represivno doma in agresivneje v tujini. To je dejstvo," je dejal Blinken.

Po njegovih besedah je Kitajska "edina država na svetu, ki ima vojaško, gospodarsko in diplomatsko moč, da spodkoplje ali izzove na pravilih temelječ red, ki nam tako veliko pomeni in ki smo ga odločeni braniti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vprašanje, ali se ZDA in Kitajska bližajo vojaškemu spopadu, je Blinken odvrnil, da je v globokem nasprotju interesov obeh držav, da se to zgodi, oziroma da se sploh premikata v tej smeri.

Ameriški minister je poudaril, da namen ZDA ni zadrževati ali omejevati Kitajske, ampak ohraniti ta na pravilih temelječ red, ki ga Kitajska po njegovih besedah spodkopava.

Blinken je to izjavil, potem ko je predsednik ZDA Joe Biden pretekli teden v svojem prvem nagovoru v kongresu dejal, da si ne želi konflikta s Pekingom.

Odnosi med Kitajsko in ZDA so se v zadnjih letih močno poslabšali, med drugim sta se zapletli v trgovinsko vojno. Napetosti so vladale tudi na prvem srečanju Blinkna z vodilnima kitajskima diplomatoma sredi marca. Vodja ameriške diplomacije je bil med drugim kritičen do ravnanja kitajskih oblasti z muslimansko manjšino Ujgurov, kar je naletelo na oster odziv kitajske strani.