Vse več podjetij in trgovin zapira svoja vrata. Foto: Reuters
Vse več podjetij in trgovin zapira svoja vrata. Foto: Reuters
Generalni sekretar OAS-a Almagro pozdravlja Venezuelce, ki so se zatekli v Kolumbijo. Foto: Reuters

"Glede vojaške intervencije z namenom odstranitve režima Nicolasa Madura menim, da ne bi smeli izključiti nobene možnosti," je dejal Almagro v kolumbijskem mestu Cacuta v bližini meje z Venezuelo. Almagro je opozoril na trpljenje ljudi v Venezueli. Sicer še vedno zagovarja diplomatsko rešitev, a ne želi izključiti drugih možnosti.

Delegacija OAS-a je v petek sklenila tridnevni obisk Kolumbije, kjer so se spoznali z razmerami zaradi številnih beguncev, ki so se tja zatekli iz obubožane Venezuele. New York Times je pretekli teden poročal, da so se predstavniki ameriške administracije sešli z venezuelskimi častniki ter govorili o odstavitvi Madura, a so nato odklonili sodelovanje pri tem.

ZN so avgusta opozorili, da je iz obubožane Venezuele zbežalo okoli 2,3 milijona ljudi, predvsem zaradi pomanjkanja hrane. Zaradi pomanjkanja zdravil pa je v državi ogroženih več sto tisoč ljudi. Tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric je opozoril, da okoli 1,3 milijona Venezuelcev trpi zaradi podhranjenosti.

Dvig minimalne plače je podjetja potisnil v še zahtevnejši položaj
Vlada je avgusta sprejela niz ukrepov, s katerimi želi ustaviti petletno recesijo. Med njimi je dvig minimalne plače za 60-krat, kar pa postavlja delodajalce v še zahtevnejši položaj, saj je država prepovedala, da dvignejo cene dobrin, po drugi strani pa se zaradi inflacije vse draži iz dneva v dan. Kot poroča Reuters, skušajo podjetja ostati nad gladino tako, da odpuščajo zaposlene, kar bi lahko še povečalo število Venezuelcev, ki so zaradi krize odšli v tujino. Inflacija je bila avgusta 200.000-odstotna, kažejo podatki venezuelskega kongresa, v katerem ima večino opozicija. Mednarodni denarni sklad napoveduje, da bo do konca leta inflacija milijonodstotna.

Maduro je sicer napovedal, da bo vlada tri mesece finančno krila dvig minimalne plače za majhna in srednje velika podjetja, da bi tako olajšala prehod na višje plače. Kako bo vlada, ki je močno finančno podhranjena, to dejansko izvedla, ni pojasnil.

Kot smo poročali, je Maduro ta teden obiskal Kitajsko, kjer je razpravljal o novih gospodarskih sporazumih in novih posojilih.

Kriza traja že štiri leta
Z nafto bogata Venezuela se je znašla v gospodarskih težavah od padca cen nafte leta 2014. Maduro, ki ga je zdaj že pokojni karizmatični vodja države Hugo Chavez izbral za svojega naslednika, državo vodi od njegove smrti leta 2013. Državo z največjimi zalogami nafte na svetu mu je v petih letih uspelo pripeljati do katastrofalnih gospodarskih in socialnih razmer. Zaradi slabega vodenja gospodarstva in totalitarne vladavine nanj letijo ostre kritike, vendar pa odstop zavrača.