Maduro je prepričan o velikem uspehu poti na Kitajsko. Foto: Reuters
Maduro je prepričan o velikem uspehu poti na Kitajsko. Foto: Reuters
Nafta
Kitajska je vložila veliko sredstev v venezuelski naftni sektor. Foto: EPA

"Odhajam z velikimi pričakovanji in spet se bomo videli čez nekaj dni, ko bomo veliko dosegli," je na letališču v sredo dejal Maduro, ki bo ostal na Kitajskem do nedelje. Odšel je na povabilo kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so sporočili, da si je venezuelski predsednik aktivno prizadeval za gospodarske reforme, na katere da se je družba odzvala pozitivno. "Mislim, da je vsem v interesu, da se Venezuela vztrajno razvija. Kitajska verjame, da se bosta venezuelsko ljudstvo in vlada sposobna spopasti s svojimi notranjimi zadevami v okviru zakonov," je po poročanju Reutersa dejal tiskovni predstavnik ministrstva Geng Šuang.

Kitajski časnik v državni lasti Global Times je v uredniškem komentarju prejšnji teden zapisal, da so nekateri trdili, da bi Madurova vlada propadla brez kitajske podpore. "Očitno podcenjujejo sposobnosti Madurove vlade. Treba je vedeti, da ima vlada kar nekaj podpore in da njeni politični temelji niso tako ranljivi, kot jih prikazujejo zahodni mediji," je pisalo v Global Timesu.

Pred Madurom je Kitajsko obiskala venezuelska podpredsednica Delcy Rodríguez, ki se je sestala s kitajskim kolegom Vang Kišanom. Ta je poudaril prijateljske vezi med državama in razvijajoče se sodelovanje na vseh področjih.

Delcy Rodríguez se je srečala tudi z Dzang Džianhuo, predsednikom državnega energetskega podjetja CNPC. Na sestanku je bil tudi podpredsednik venezuelskega državnega naftnega podjetja PDVSA. Venezuelska podpredsednica je izrazila upanje, da bo CNPC Venezueli pomagal povečati črpanje nafte.

Povezava Kitajske z naftnim sektorjem v Venezueli
CNPC je velik vlagatelj v črpanje nafte in zemeljskega plina v Venezueli, pa tudi velik odjemalec venezuelske nafte. V več kot desetletju je dala Kitajska Venezueli več kot 50 milijard dolarjev v skladu s sporazumi "nafta za posojilo", ki so Pekingu pomagali zagotoviti zaloge energentov za potrebe svojega gospodarstva, obenem pa je Kitajska krepila proti ZDA nastrojenega zaveznika v Latinski Ameriki.

Dotok denarja pa se je ustavil pred skoraj tremi leti, ko je Venezuela prosila za spremembo pogojev odplačila zaradi padajočih cen nafte in vse manjšega črpanja surove nafte, kar je venezuelsko gospodarstvo porinilo v hiperinflacijo.

Venezuelsko finančno ministrstvo je julija sporočilo, da bo od kitajske razvojne banke prejelo 250 milijonov dolarjev za povečanje proizvodnje nafte, a podrobnosti ni predstavilo. Venezuela se je sicer že pred tem s Kitajsko dogovorila za pet milijard dolarjev vredno posojilo za svoj naftni sektor, a še ni prejela celotnega zneska.

Zdaj naj bi bili državi blizu dogovoru o novem petmilijardnem posojilu za financiranje naftnih projektov.