Bolsonaro verjame v zmago na volitvah. Foto: Reuters
Bolsonaro verjame v zmago na volitvah. Foto: Reuters

Okrogla obletnica brazilske neodvisnosti poteka v znamenju predsedniške tekme pred oktobrskimi volitvami, v kateri po zadnjih anketah bolje kaže nekdanjemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi.

Množica Bolsonarovih privržencev na paradi v Brasilii. Foto: Reuters
Množica Bolsonarovih privržencev na paradi v Brasilii. Foto: Reuters

Kandidat levičarske delavske stranke, ki je vodil Brazilijo med letoma 2003 in 2010, pred štirimi leti ni mogel kandidirati na volitvah, ker je prestajal zaporno kazen zaradi korupcije. Brazilsko vrhovno sodišče je lani razveljavilo obsodbo, zato lahko Lula znova kandidira.

Bolsonaro je obletnico neodvisnosti izkoristil kot del predvolilne kampanje. V prestolnici Brasilia je nekdanji vojaški častnik pred govorom pospremil vojaško parado.

"Ljudje so na naši strani"

"Ne bodo se vrnili na prizorišče zločina," je Bolsonaro dejal podpornikom, s čimer je spomnil na korupcijsko afero Lule, v katero je bilo vpleteno državno naftno podjetje Petrobras. "Ljudje so na naši strani – na strani dobrega," je še dodal.

Lulovi vladi pripisujejo zasluge za zmanjšanje družbenih neenakosti. Foto: Reuters
Lulovi vladi pripisujejo zasluge za zmanjšanje družbenih neenakosti. Foto: Reuters

Pred koncem proslav bo Bolsonaro predvidoma obiskal še Rio de Janeiro, kjer ne bo tradicionalne vojaške parade na Aveniji predsednika Vargasa. Letos je želel Bolsonaro parado premakniti na avenijo ob sloviti plaži Copacabana, vendar so po nasprotovanju mestnih oblasti iz vojske sporočili, da parade v običajni obliki sploh ne bo. Namesto nje bo vojska pripravila manjšo slovesnost.

Ankete Luli dajejo deset odstotnih točk prednosti

Prvi krog letošnjih volitev bo potekal 2. oktobra, morebitni drugi krog pa 30. oktobra. Zadnje ankete Luli napovedujejo 44-odstotno podporo, Bolsonaru pa 34-odstotno, vendar aktualni predsednik vztrajno zmanjšuje zaostanek za rivalom.

Predvolilna kampanja je na vrhuncu, burno je bilo tudi prvo televizijsko soočenje obeh kandidatov, na katerem je Bolsonaro nasprotniku očital korupcijo, Lula pa je Bolsonaru zabrusil, da uničuje državo.

200 let samostojnosti Brazilije brez velike parade