Zasnežene ulice Vacarie v zvezni državi Rio Grande do Sul. Foto: Reuters
Zasnežene ulice Vacarie v zvezni državi Rio Grande do Sul. Foto: Reuters

Večina snega je zapadla v bolj goratih predelih južne zvezne države Rio Grande do Sul, v petek pa so v Braziliji izmerili tudi najhladnejši dan letošnjega leta, ko so se temperature v višjih predelih spustile pod ničlo.

O poledicah in zmrzali poročajo iz več kot 40 mest v Riu Grande do Sul, v 33 pa je tudi zapadel sneg – ponekod je bila snežna odeja visoka tudi do enega metra.

In medtem ko so nekateri Brazilci lahko prvič postavili snežaka, mnoge skrbi, da bi zmrzal lahko uničila ključne brazilske pridelke, kot so kava, sladkorni trs in pomaranče.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za Brazilijo se neobičajni vremenski pojav sicer dogaja vse pogosteje na območjih med 900 in 1.900 metrov nadmorske višine.

Zaskrbljeni zaradi plantaž

"Star sem 62 let, pa še nikdar nisem videl snega," je za TV Globo povedal voznik tovornjaka Iodor Goncalves Marques iz Cambare do Sul. "Videti lepoto narave je nekaj neopisljivega."

Joselaine da Silva Marques pa je dejala, kako čudovito je videti mesta v belem. "Skoraj ne čutiš mraza, ker je pogled na sneg tako vznemirljiv," je dejala.

Sneg je spremljal manj prijeten veter, ki je v Goiasu in Matu Grossu do Sul pihal s hitrostjo 80 kilometrov na uro, kar je redkost za te kraje.

Vremenoslovci pričakujejo, da se bo ledena zračna masa pomikala še naprej proti severu, vse do Sao Paola in Minas Gerais. Tako Sao Paolo kot Minas Gerais sta znani po svojih plantažah sladkorja, agrumov in kave, zato strokovnjake zmrzal še toliko bolj skrbi.