Pogrešajo še okoli 300 ljudi. V nedeljo niso našli nobenega preživelega. "Upati moramo," je dejala žena 35-letnega pogrešanca.

Pogled na območje leta 2015 in zdaj. Foto: Reuters
Pogled na območje leta 2015 in zdaj. Foto: Reuters

192 ljudi so našli živih. "Po 48 urah iskanja je možnosti, da bomo našli še koga živega, zelo majhna," je po poročanju BBC-ja dejal vodja reševalne operacije Eduardo Angelo.

Zelo zahteven je že sam dostop do prizadetih območij, blatna plast je ponekod debela tudi 15 metrov. Reševalci so se prebili do avtobusa, ki je vozil delavce, medtem ko se še prebijajo do vlaka, na katerem bi lahko bili preživeli. V nasprotnem primeru se bo število žrtev še povišalo.

Nad podjetjem Vale, lastnikom jezu, se kopiči jeza, čeprav vzrok nesreče še ni znan. Podpredsednik Mourao je zagrozil s kaznovanjem odgovornih. Državni tožilec je napovedal, da bo vodstvo osebno odgovarjalo, poroča BBC.

Vzrok nesreče še ni znan
Jez okrog mesta Brumadinho, v katerem živi okoli 39.000 prebivalcev, je v lasti največjega brazilskega rudarskega podjetja Vale. Za zdaj še ni znano, kaj je bil vzrok zrušitve. Kljub številnim kritikam proti podjetju v njem vztrajajo, da so sledili vsem varnostnim postopkom. Država je zamrznila del premoženja podjetja Vale v višini 2,9 milijarde dolarjev (2,5 milijarde evrov).

Brazilskim oblastem je na pomoč priskočila tudi skupina izraelskih inženirjev, zdravnikov in pripadnikov mornarice. Foto: Reuters
Brazilskim oblastem je na pomoč priskočila tudi skupina izraelskih inženirjev, zdravnikov in pripadnikov mornarice. Foto: Reuters

Župan Brumadinha Avimar de Melo Barcelos je ostro kritiziral podjetje, da je "brezbrižno in nekompetentno" in mu tudi pripisal krivdo za tragedijo, oblastem v zvezni državi Minas Gervais pa očital nezadosten nadzor. "Ta tragedija je uničila naše mesto."

Prvi mož podjetja Vale Fabio Schwartsman je v pogovoru za televizijo dejal, da so upoštevali vsa varnostna navodila, ki so jih dobili od mednarodnih strokovnjakov. "Nisem rudniški strokovnjak. Sledili smo njihovim nasvetom in zdaj lahko vidimo, kaj se je zgodilo. Ni uspelo," je dejal in napovedal dvig varnostnih ukrepov, s katerimi "bomo zagotovili, da se kaj takega nikoli več ne ponovi".

5. novembra 2015 je v podobni nesreči, v kateri se je zrušil jez v Mariani, umrlo 19 ljudi. V Minas Geraisu je sicer najmanj 450 podobnih rudarskih jezov, ki zadržujejo rudniški odpad.

Peru: Plaz zasul hotel, mrtvih najmanj 15 ljudi

"Plaz je prodrl skozi streho hotela in jo porušil," je povedal župan mesta Abancay. Med nesrečo je v hotelu Alhambra, ki je bil zgrajen zelo blizu pobočja, potekalo poročno slavje, na katerem je bilo okoli 100 gostov. V nesreči jih je umrlo 15, 11 žensk in štirje moški, ranjenih je 34. Ženin in nevesta naj bi nesrečo preživela.