Razveljavitev obsodbe ne pomeni, da je Lula razglašen za nedolžnega. Foto: EPA
Razveljavitev obsodbe ne pomeni, da je Lula razglašen za nedolžnega. Foto: EPA

S tem je Luli da Silvi omogočeno, da se prihodnje leto poteguje za nov predsedniški mandat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrhovno sodišče je z osmimi glasovi proti trem potrdilo odločitev sodnika Edsona Fachina z začetka marca, da se obsodba zaradi postopkovnih napak razveljavi. Odločitev ne pomeni, da je nekdanji levičarski predsednik nedolžen, le da morajo tožilci začeti svoje delo na novo in primer poslati na drugo sodišče.

73-letnika so sicer obsodili zaradi pranja denarja in korupcije. V povezavi z afero Pralnica so ga julija 2017 obsodili na 12 let zapora, leta 2019 pa ga je doletelo še 12 let in 11 mesecev zapora zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin.

Lula da Silva je medtem postal glavni izzivalec sedanjega skrajno desnega predsednika države Jairja Bolsonara na volitvah prihodnje leto. Levičar, ki je vodil Brazilijo od leta 2003 do 2010, sicer še ni uradno napovedal svoje kandidature, je pa dejal, da bo kandidiral, če bo to nujno za poraz Bolsonara, ki ga je označil za fašista in mu pripisal krivdo za smrtne žrtve pandemije covida-19.

Glede na ankete oba uživata približno enako podporo, nekatere pa nekaj več možnosti za zmago pripisujejo Luli.