Mehiški reševalci in gasilci med reševanjem prebežnikov. Foto: Reuters
Mehiški reševalci in gasilci med reševanjem prebežnikov. Foto: Reuters

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je povedal, da so požar zanetili priseljenci, ki so protestirali proti svojemu izgonu. Na redni novinarski konferenci je povedal, da so priseljenci, ko so izvedeli, da jih bodo izgnali, ob vrata centra naložili vzmetnice in jih v znak protesta zažgali, da pa si niso predstavljali, da bodo povzročili tako strašno tragedijo.

Čeprav identitete in narodnosti žrtev še niso sporočili, je dejal, da so v centru prebivali "predvsem prebežniki iz Srednje Amerike in nekateri iz Venezuele". Dodal je, da so vzpostavili stike s konzularnimi organi več držav, da bi identificirali smrtne žrtve.

Ob obžalovanju tragedije je potrdil število 39 smrtnih žrtev med prebežniki. Predtem ga je sporočil Nacionalni inštitut za migracije, ki upravlja center. Inštitut je tudi sporočil, da so 29 poškodovanih v resnem stanju prepeljali v štiri bolnišnice.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je ponoči pred prostori migracijskega centra v bližini reke Rio Grande, ki ločuje Mehiko od ZDA, na tleh ležalo več deset vreč za trupla, medtem ko so na kraju nesreče posredovali gasilci in reševalci.

V centru, ki stoji na mehiški strani mednarodnega mostu Lerdo-Stanton, ki povezuje Ciudad Juarez in El Paso v Teksasu, je bilo po besedah reševalca, ki je želel ostati anonimen, okoli 70 prebežnikov, večinoma Venezuelcev.

Lokalne oblasti zvezne države Chihuahua so sporočile, da je v prostorih migracijskega centra zagorelo, potem ko so v ponedeljek na ulicah mesta Ciudad Juarez pridržali in v center premestili več deset prebežnikov zaradi domnevnih kršitev javnega reda in miru. V center so jih premestili po kampanji lokalnih oblasti proti uličnim prodajalcem, med katerimi je bilo veliko tujcev.

Število prebežnikov na tem območju se je v zadnjem času močno povečalo. Lani so po navedbah španske tiskovne agencije EFE našteli rekordno število prihodov – pristojne oblasti so na meji pridržale približno 2,76 milijona ljudi brez dokumentov.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije se je število prebežnikov, ki so lani prečkali mehiško ozemlje, skupno povečalo za osem odstotkov. Od leta 2014 pa je na poti v ZDA umrlo ali izginilo približno 7661 migrantov.

Ciudad Juarez, ki leži poleg teksaškega El Pasa v ZDA, je eno od obmejnih mest, od koder številni prebežniki poskušajo priti v Združene države Amerike in zaprositi za azil.