Demokratski tožilci so prikazali videoposnetke, na katerih so protestniki vdirali v Kapitol. Foto: Youtube
Demokratski tožilci so prikazali videoposnetke, na katerih so protestniki vdirali v Kapitol. Foto: Youtube

Demokratski tožilci so prikazali videoposnetke dogajanja v prostorih Kapitola, v katerega so vdrli podporniki nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, kot dokaz, da jih je ta pozival k nasilju.

Vprašanje same ustavnosti že druge ustavne obtožbe proti Trumpu je bilo rešeno že v postopku v torek zvečer, ko je šest republikancev glasovalo s 50 demokrati za nadaljevanje sodnega procesa. Torek in sreda sta bila tako za nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa obremenilna, saj so tožilci prikazovali videoposnetke njegovih izjav o volilnih prevarah in posnetke nasilja v kongresu.

Med drugim so grožnje uperili tudi proti predsednici spodnjega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, ki so jo morali evakuirati na varno. Foto: Youtube
Med drugim so grožnje uperili tudi proti predsednici spodnjega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, ki so jo morali evakuirati na varno. Foto: Youtube

"Drhal je iskala Mika Pencea in kričala, da ga bo obesila. Iskali so tudi predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi. Trump jima je dal na hrbet tarčo in drhal ju je hotela ujeti," je dejala demokratka Stacey Plaskett med predvajanjem posnetkov evakuacije Pencea in drugih kongresnikov pred napadalci v Kapitolu, ki so kričali: "Obesimo Pencea!" in "Kje si Nancy? Pridi, Nancy, iščemo te!".

"Več mesecev je pozival podpornike, naj gredo nad kongres na določen dan in ob določeni uri, da ustavijo potrditev volilnega izida. Trumpova dejanja so ogrozila mirni prenos oblasti, simbol naše demokracije," je dodala Plaskettova. Med predstavitvijo so bili posebej dramatični posnetki spopada policistov z napadalci in posnetek, na katerem je policija ustrelila napadalko.

"Nam se je to zdela norost, vendar je imela norost metodo. Ko je drhal prebila policijski obroč, je Trump vse to gledal po televiziji v Beli hiši in užival," je dodal Jamie Raskin iz Marylanda. "Ti ljudje niso prišli z vedrega neba. Trumpove besede so bile glavni del velike laži o volitvah, zaradi katere je izbruhnil ta napad," so bile besede Joaquina Castra iz Teksasa.

Demokrati so predvajali tudi videoposnetek napada Trumpovih privržencev na avtobus kampanje Joeja Bidna pred lanskimi volitvami. Avtobus so v Teksasu zrinili s ceste in Trump je tvital, da ima rad Teksas, ter napadalce pohvalil kot domoljube.

Večina senatorjev je s 56 glasovali podprla nadaljevanje sodnega procesa za ustavno obtožbo Donalda Trumpa.  Foto: EPA
Večina senatorjev je s 56 glasovali podprla nadaljevanje sodnega procesa za ustavno obtožbo Donalda Trumpa. Foto: EPA

Tožilstvo vztraja, da je Trump namerno spodbujal k nasilju, ki je 6. januarja zavrelo v ameriškem hramu demokracije, na dan, ko so preštevali elektorske glasove. Ravno njihovi glasovi so bili tisti, ki so na koncu potrdili zmago demokratskega kandidata Joeja Bidna in ne Trumpa. Napad na kongres je bil zadnji poskus spremembe Trumpovega poraza v zmago, so prepričani demokrati. Trump je svoje podpornike prepričal, da lahko podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval postopku štetja, spremeni izid volitev. Protestniki sami so dejali, da so verjeli, da lahko to dosežejo, čeprav je dejanje v nasprotju z ustavo in zakoni.

Trumpova odvetnika trdita, da demokrati ravno s prikazom divjanja protestnikov, ki se niso strinjali z izidom ameriških predsedniških volitev, v hiši demokracije poveličujejo nasilje.

Glavni del Trumpove obrambe je sicer Trumpova izjava pred napadom na kongres, da želi mirne proteste. "To je bilo edinih nekaj sekund v govoru z 11.000 besedami, ko je omenil mir. Besedo boj je uporabil dvajsetkrat, med drugim poziv, naj se borijo kot hudiči. In so prišli, odeti v njegove zastave, in so teptali ameriško zastavo," je dejala Madeleine Dean.

Postopek bi se lahko končal v ponedeljek

Sreda in četrtek sta namenjena predstavitvi primera tožilstva, nato bosta v petek in soboto svoje opravila Trumpova odvetnika. V nedeljo bodo sledila morebitna vprašanja senatorjev, v ponedeljek pa bi se postopek lahko že končal, razen če se kdo ne odloči za zaslišanje prič.

Predstavniški dom kongresa je 13. januarja potrdil drugo ustavno obtožbo proti Trumpu zaradi upora proti državi. Ustavna obtožba je posledica napada njegovih privržencev na kongres, pri čemer je umrlo pet ljudi.

Trump je novembrske predsedniške volitve opredelil kot prevaro že pred volitvami, nato pa to nadaljeval vse do usodnega dne. Podporniki so ga vzeli zares, kar zdaj izjavljajo med drugim na sodiščih, kjer jih kazensko preganjajo zaradi nasilja.