Ameriški predsednik Donald Trump je imel pred današnjimi vmesnimi volitvami v ponedeljek s svojimi podporniki v treh državah tri zborovanja, na katerih je dramatično svaril, da se v primeru demokratske večine v kongresu ZDA obeta strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je imel pred današnjimi vmesnimi volitvami v ponedeljek s svojimi podporniki v treh državah tri zborovanja, na katerih je dramatično svaril, da se v primeru demokratske večine v kongresu ZDA obeta strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal. Foto: Reuters
Demokrate je na predvolilnih zborovanjih podprl tudi nekdanji predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Trump je v manj kot tednu dni opravil 11 predvolilnih zborovanj, na katerih je podpornike pozival, naj se udeležijo volitev in podprejo republikanske kandidate za kongres. V ponedeljek je imel zborovanja v Ohiu, Indiani in Misuriju, opravil pa je tudi nekaj intervjujev ter napisal mnenjski članek za televizijo Fox News. Foto: Reuters
Kongresne volitve v ZDA

Nova sestava kongresa, v kateri trenutno prevladujejo konservativci, bo vplivala na Trumpov mandat do leta 2020, ko namerava znova kandidirati. V manj kot tednu dni je opravil 11 predvolilnih zborovanj, na katerih je podpornike pozival, naj se udeležijo volitev in podprejo republikanske kandidate za kongres.

V ponedeljek je imel zborovanja v Ohiu, Indiani in Misuriju, opravil pa je tudi nekaj intervjujev ter napisal mnenjski članek za televizijo Fox News, česar ni storil še noben predsednik v zgodovini ZDA, kar kaže na to, da je predsednik kongresne volitve vzel osebno. "Mediji iz teh volitev delajo referendum o meni."

Demokrati, ki si obetajo začetek konca globoke politične krize po Trumpovi zmagi na predsedniških volitvah, razglašajo, da gre za najpomembnejše volitve v sodobni ameriški zgodovini. Trump pa je podpornike na zborovanjih opozarjal, da se v primeru demokratske večine v kongresu ZDA obeta 'strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal'.

FACEBOOK PRED VOLITVAMI BLOKIRAL UPORABNIKE
Facebook je pred ameriškimi vmesnimi volitvami že v ponedeljek blokiral približno 30 Facebookovih računov in 85 računov na Instagramu po opozorilih policije, da bi lahko bili ti povezani s "tujimi osebami", ki poskušajo vplivati na volitve.


Vmesne volitve državnih predstavnikov
Ameriški volivci bodo odločali o zastopstvu vseh 435 poslancev v predstavniškem domu, ki imajo dvoletni mandat, kot tudi 33 od skupaj 100 senatorjev, ki imajo sicer šestletni mandat.

Poleg tega bodo volili še 36 guvernerjev in članov kongresov v zveznih državah, kjer bodo volili tudi župane, državne in lokalne uradnike ter sodnike. Na glasovnicah v 34 zveznih državah je še 157 referendumskih pobud, a z redkimi izjemami bodo kongresne volitve zasenčile vse.

V kongresu prevlada republikancev
Zvezna oblast v Washingtonu je trenutno v rokah republikanske stranke, ki ima predsednika, večino v senatu in predstavniškem domu ter večino devetčlanskega vrhovnega sodišča. Republikanci prevladujejo tudi na položajih guvernerjev zveznih držav in obvladujejo večino državnih kongresov.

Predvolilne ankete kažejo, da imajo demokrati slabe možnosti za prevzem večine v senatu, a zelo dobre za prevzem večine v predstavniškem domu. Tam večinska stranka prevzame vse odbore in predsednik predstavniškega doma iz večinske stranke odloča, o čem bodo glasovali, opozicija pa v nasprotju s senatom nima možnosti blokade.

Agresivna kampanja
Glede na predčasno glasovanje za tokratne vmesne volitve vlada veliko zanimanje. Do zdaj je svoj glas oddalo že več kot 34 milijonov Američanov, kar je precej več kot pred vmesnimi volitvami leta 2014. Morebiten prevzem predstavniškega doma bi demokratom omogočil nadzor vseh odborov ter odločanje o glasovanju, kar bi bila resna omejitev v zakonodajnem procesu za predsednika Trumpa.

Tokratna volilna kampanja je bila celo za ameriške standarde izjemno agresivna. Trump je demokrate obtoževal, da so socialisti in da podpirajo invazijo kriminalcev iz južne Amerike. Še včeraj so tri ameriške televizijske mreže, med njimi celo Trumpu naklonjena televizija Fox, zavrnile predvajanje njegovega plačanega oglasa zaradi rasistične vsebine. Trump v svojem slogu za danes napoveduje zmago, poučeni z izidom predsedniških volitev pa ostajajo pri napovedih izida previdni.

Kongresne volitve v ZDA