DeSantisov tvit z naznanitvijo kandidature. Foto: Reuters
DeSantisov tvit z naznanitvijo kandidature. Foto: Reuters

"Za predsednika ZDA kandidiram, da bi vodil našo veliko vrnitev," je med drugim v uri dolgem nagovoru dejal 44-letni DeSantis, ki velja za najresnejšega tekmeca nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v prizadevanjih za osvojitev republikanske nominacije za volitve prihodnje leto. Trump za zdaj v volilnih anketah pred drugimi republikanskimi kandidati vodi za več kot 30 odstotnih točk.

Preden je DeSantis v družbi prvega moža Twitterja Elona Muska po tehničnih težavah le nagovoril občinstvo na Twitterju, je omrežje zapustilo že več sto tisoč uporabnikov. Težave so bile z zvokom, več tisoč uporabnikov pa se ni moglo pridružiti poslušanju ali pa so bili odstranjeni. Dogodek je na neki točki spremljalo več kot 600.000 uporabnikov, na koncu jih je bilo manj kot 300.000. Na omrežju se je hitro razširil ključnik #DeSaster (prebere se enako kot katastrofa, v angleščini disaster) Njegova ekipa je skušala tehnične težave obrniti v svojo korist, rekoč, da je prišlo do njih zaradi "prevelikega vznemirjenja."

"Končati moramo kulturo izgube, ki je v preteklih letih okužila republikansko stranko," je med drugim dejal DeSantis. "Vemo, da gre naša država v napačno smer. To lahko vidimo z lastnimi očmi in čutimo v kosteh. Ampak ni treba, da je tako, ameriški zaton ni neizogiben, ampak je izbira. In izbrati bi morali novo smer. Pot do revitalizacije Amerike."

DeSantis je dejal, da vladanje ne pomeni zabave, pa tudi ne gradnje tržne znamke, s čimer je okrcal Trumpa, čigar imena na dogodku ni nikoli omenil. 76-letni Trump se je, kot poroča Reuters, mlajšemu kolegu zaradi tehničnih težav takoj posmehnil na svojem omrežju Resnica. "Moj rdeči gumb je večji, boljši, močnejši in deluje. Tvoj pa ne."

Njegov predstavnik za stike z javnostmi Bryan Griffin je dejal, da so v spletnem dogodku v eni uri zbrali milijon dolarjev.

DeSantis se je v času pandemije uprl izvajanju ukrepov proti pandemiji. Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Andrej Stopar, se je Musk v bazenu republikanske stranke odločil podpreti DeSantisa, za katerim že zdaj stoji vsaj 200 milijonov dolarjev za predsedniško kampanjo.

Florida ima zdaj zakon, ki prepoveduje splav po šestem tednu nosečnosti, ima olajšano pot do izrekanja smrtne kazni, dovoljuje neovirano nošenje orožja brez dovoljenja zanj, strogo posega v spolno vzgojo v šolah, odreka javnim univerzam sredstva za programe predavanj o raznolikosti, enakosti in vključevanju ter prepoveduje zdravstvene programe spolne tranzicije mladoletnikov, je še poročal Stopar.

Trump je kandidaturo napovedal novembra 2022, februarja letos pa tudi Nikki Haley, nekdanja guvernerka Južne Karoline in nekdanja veleposlanica ZDA pri ZN-u.

DeSantis uradno napovedal kandidaturo za republikansko predsedniško nominacijo