Nezavezujoča resolucija vodilno vlogo v boju za zajezitev pandemije priznava Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Foto: EPA
Nezavezujoča resolucija vodilno vlogo v boju za zajezitev pandemije priznava Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Foto: EPA

O resoluciji so se članice ZN-a pogajale od maja, Generalna skupščina ZN-a pa jo je v petek sprejela z veliko večino 169 držav od 193.

Glasovanja sta se vzdržali Ukrajina in Madžarska, proti pa so bili ZDA in Izrael, saj je Kuba dodala amandma, ki poziva države, naj nasprotujejo enostranskim sankcijam; ZDA so sicer v sporu z WHO-jem, iz katerega so letos spomladi izstopile, saj organizacijo obtožujejo, da je preveč naklonjena Kitajski, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil.

V resoluciji so potrdili "ključno vodstveno vlogo WHO-ja in temeljno vlogo sistemov ZN-a pri usmerjanju in usklajevanju celovitega globalnega odgovora na pandemijo covida-19". Pozvali so k okrepljenemu mednarodnemu sodelovanju in solidarnosti pri omejevanju, ublažitvi in premagovanju pandemije in njenih posledic.

Podprli so tudi marčevski poziv generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa k prekinitvi ognja v konfliktih po svetu, da bi olajšali boj proti novemu koronavirusu, a je poziv naletel na šibek odziv.

Poziv k odpravi sankcij

V resoluciji so pozvali tudi k nujni odpravi neupravičenih ovir, pri čemer so mislili na sankcije, da bi zagotovili boljši dostop do proizvodov za boj proti pandemiji. Države pozivajo tudi k ohranitvi dobavnih verig hrane in usklajenim strategijam gospodarskega okrevanja za promocijo vzdržnega razvoja in boja proti podnebnim spremembam.

Pred glasovanjem so ZDA zaradi nasprotovanja umetni prekinitvi nosečnosti neuspešno skušale iz besedila umakniti besedilo o zaščiti žensk na področju spolnega in reproduktivnega zdravja. Umik sta podprla tudi Irak in Libija, a je več kot 120 držav glasovalo za ohranitev besedila. 25 držav se je glasovanja vzdržalo, še poroča AFP.