Foto: AP
Foto: AP

Švedska je namreč prejšnji teden izvedla rekordno število testiranj na novi koronavirus, pri čemer je bilo pozitivnih izvidov testov zgolj 1,2 odstotka, kar je najmanj od izbruha pandemije. Za primerjavo: v Sloveniji ta delež za zadnji teden znaša 3,0 odstotka.

Novica prihaja v času, ko praktično vse preostale države po Evropi doživljajo znatne poraste okužb.

V nasprotju s preostalimi državami je Švedska ubrala za številne sporno, permisivno taktiko, pri čemer ni nikoli zaprla države, nikoli uvedla karantene, prav tako pa ni obvezna nošnja mask. Namesto tega so oblasti poudarjale pomen osebne odgovornosti, ohranjanja fizične razdalje in temeljito higieno.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je bil v teh mesecih deležen tudi številnih kritik zaradi modela, ki se številnim zdi neodgovoren. Foto: Reuters
Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je bil v teh mesecih deležen tudi številnih kritik zaradi modela, ki se številnim zdi neodgovoren. Foto: Reuters

Cilj švedske agencije za zdravje in glavnega epidemiologa v državi Andersa Tegnella tako ni bilo izkoreninjenje virusa, ki je po njihovem mnenju stalnica, na katero se moramo navaditi, ampak zgolj upočasnitev.

Tudi silovite kritike pristopa

Omenjena strategija je bila deležna silovitih kritik, predvsem v tujini, saj je število smrtnih žrtev med pomladnim vrhuncem hitro naraščalo in je bilo višje od skandinavskih sosed, po drugi strani pa so celo nekateri predstavniki WHO-ja švedski model navajali kot tistega, ki bo na dolgi rok vzdržnejši.

"Namen našega pristopa je, da ljudje sami razumejo potrebo po upoštevanju vseh priporočil, ki obstajajo," je na novinarski konferenci povedal generalni direktor švedske agencije za zdravje Johan Carlson.

In medtem ko številne države stalno spreminjajo pravila in navodila, hkrati z njim pa tudi karantene in zapiranja, Carlson pravi, da so bila švedska navodila spisana tako, da bi bila čim bolj razumljiva in uporabna za daljše obdobje. "Dokler ni ustreznih zdravniških rešitev, predvsem cepiva, drugih trikov ni. In Švedi to razumejo," je dejal.

Ko so se druge države po Evropi zapirale, so na Švedskem delali bolj ali manj kot običajno. Foto: AP
Ko so se druge države po Evropi zapirale, so na Švedskem delali bolj ali manj kot običajno. Foto: AP

Precej več mrtvih na milijon kot pri sosedah

Na Švedskem je s covidom-19 umrlo 5830 bolnikov (577 na milijon prebivalcev). Za primerjavo: na Danskem jih je bilo 108 na milijon, na Finskem 61 na milijon, na Norveškem pa 49 na milijon.

Še vedno pa je ta delež nižji kot v nekaterih drugih državah, kjer so imeli stroge karantene in še zdaj obvezno nošnjo mask (Italija, Španija, Velika Britanija ...).

Na Švedskem so v zadnjem tednu smrti, hospitalizacije in nove okužbe vse padle na rekordno nizko raven, medtem ko v državah, kot so Španija, Francija, Italija in Nemčija, po razrahljanju ukrepov število okužb močno narašča.

Švedska je prejšnji teden izvedla več kot 120.000 testov, pri čemer jih je bilo pozitivnih zgolj 1300, kar je precej manj kot spomladi, ko je delež pozitivnih testov znašal tudi 19 odstotkov. Švedska ima zdaj tudi daleč najmanjši delež okuženih na prebivalca po vsej Skandinaviji.

"Naša strategija je dosledna in vzdržna. Verjetno je pri nas zdaj manjše tveganje za širjenje virusa kot v drugih državah," je dejal Jonas Ludvigsson, profesor epidemiologije na inštitutu Karolinska, pri tem pa dodal, da ima Švedska verjetno tudi višjo stopnjo prekuženosti kot večina držav. "Mislim, da je trenutno prav to naša prednost."