Vnosa virusa iz tujine je v zadnjih dneh malo. Foto: BoBo
Vnosa virusa iz tujine je v zadnjih dneh malo. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci po seji vlade je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin dejal, da bo ta sprememba začela veljati v nedeljo ob 0.00, torej 13. septembra. Podaljšane so tudi zdaj veljavne omejitve glede zbiranja na javnih mestih.

Kacin je pojasnil, da je strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje sodelovala pri dogovorih za enotna pravila na schengenskem območju in sprejela odločitev o zmanjšanju obdobja karantene na 10 dni, ki velja za vse ob prehodu meje. Skrajšana karantena začne veljati v nedeljo.

Vlada je tudi sprejela odločitev, da se veljavnost negativnih testov na novi koronavirus podaljša s 36 na 48 ur, če so bili narejeni v tujini. Potrdilo pa mora dati institucija, katere verodostojnost priznavata slovenski inštitut za mikrobiologijo in nacionalni laboratorij za zdravje in hrano.

Za potovanja v epidemiološko "nevarne" države, denimo za pogrebe in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, tudi starši, ne bo več časovnih omejitev. Pogoj pa bo predložitev negativnega testa ob vrnitvi v Slovenijo, ki ni starejših od dveh dni.

Kacin je dodal, da vnosa virusa iz tujine praktično ni. "Virus se še vedno širi po celotni Sloveniji. Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše," je dejal.

SMS z vabilom

Nekatere Slovenke in Slovence je danes presenetilo sms-sporočilo, s katerim jih Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vabi k prenosu aplikacije #OstaniZdrav. NIJZ je namreč k sodelovanju povabil vse slovenske mobilne operaterje, ki so svojim uporabnikom delili kratko sporočilo, je zapisano na spletni strani inštituta.

Karantene so učinkovite

Na vprašanje, zakaj so še odrejene karantene na mejah, če ni več vnosov iz tujine, je Kacin dejal, da Slovenija karantene ob prihodu iz tujine ne bo odpravila še nekaj časa. Kot je dejal, se v času odrejene karantene pojavi veliko okuženih. "Gre za učinkovit mehanizem, ki varuje Slovenijo pred novimi vnosi," je poudaril.

Kacin je tudi predstavil zadnje dejavnosti zdravstvenega inšpektorata. V sredo so nadzor glede uporabe maske v zaprtih javnih prostorih izvedli v 140 različnih objektih (81 gostinskih obratih, 45 trgovinah, na 14 prireditvah). Izdali niso nobene globe.

Do zdaj je zdravstvena inšpekcija obiskala 698 objektov in izdala 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru.

V sredo je bilo opravljenih tudi 150 nadzorov spoštovanja karantene. Skupno število izvedenih nadzorov je bilo 21.787. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.000 evrov in en obdolžilni predlog zoper mladoletnika.

Aleš Rozman s klinike Golnik je pozval k uporabi aplikacije #OstaniZdrav. Sam jo uporablja in še ni bil izpostavljen okužbi, je povedal. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Aleš Rozman s klinike Golnik je pozval k uporabi aplikacije #OstaniZdrav. Sam jo uporablja in še ni bil izpostavljen okužbi, je povedal. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Rozman: Število okužb raste

"Število okužb dan za dnem narašča, žal je, kot smo pričakovali, virus dosegel populacijo ranljivejših v domovih za starejše, bolnišnice se počasi začenjajo polniti," je na vladni novinarski konferenci pojasnil direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. Rozman je član vladne svetovalne skupine za covid-19.

"V bolnišnicah, ki so se odločile sodelovati pri projektu covida-19, nam je uspelo mobilizirati 50 rednih postelj in 10 postelj na intenzivnem oddelku, ne da bi trpeli redni programi. Bojimo se, da bo ta kapaciteta kmalu presežena, to bo pomenilo, da bomo morali mobilizirati dodatne postelje, kar se bo odražalo pri tem, da bo treba odpovedovati redne planirane posege," je pojasnil Rozman. Posledično se bodo čakalne vrste znova začele podaljševati in bo redno zdravstvo zastajalo.

Že pred epidemijo je po njegovih besedah slovensko zdravstvo delovalo na robu zmogljivosti s čakalnimi vrstami. Poudarjali so potrebo po novih kadrih, po novih prostorih in ustreznem financiranju, je spomnil. "Upali smo, da bo zdravstvena kriza priložnost, da se to pospeši, upamo, da se bo v naslednjih mesecih to tudi zgodilo," je izrazil pričakovanje.

Maske, razkužila in distanca delujejo

"Apeliral bi na prebivalstvo, državljane, da z dobrim sodelovanjem lahko okužbe zamejimo in tudi ustavimo. Potek epidemije spustimo na nižjo raven, da bomo nekako zmogli. Ukrepe dobro poznate, in ti so učinkoviti, uporaba mask, razkužil in fizične distance lahko znižajo število okuženih," je nadaljeval in dodal, da je skrb vzbujajoče, da se med okuženimi pojavlja veliko tistih, ki se ne spomnijo ali pa nočejo povedati, kje so se okužili oz. s kom so bili v stiku.

"Nič hudega, če se človek okuži, vsakemu se lahko zgodi, tudi tistim, ki najbolj pazijo, pomembno pa je, da od te točke naprej okuženi postane del rešitve, ne pa del večanja težave," je dejal Rozman. Karantena je res kratkotrajna neugodnost, a s spoštovanjem te bodo okužene osebe preprečila marsikatero dodatno okužbo in marsikatero smrt zaradi zapletov.

Z #OstaniZdrav vam ne sledijo

"Pozval bi, da si naložite aplikacijo #OstaniZdrav, uporaba je enostavna. Sam jo uporabljam že od samega začetka, kot vidite, zelena barva pomeni majhno tveganje, nisem bil še izpostavljen. Računam, da se boste odločili za uporabo prostovoljne aplikacije, s katero vam ne sledijo in imate nadzor nad vsemi podatki, lahko jih tudi izbrišete, česar ne priporočam, ker potem ne morete posvariti vseh, ki so bili z vami v stiku," je Rozman pozval k množični uporabi aplikacije za sledenje okužbam. Če se zgodi, da se človek okuži, lahko nato z varnostno kodo posvari vse stike, ki jih je zaznala mobilna aplikacija v zadnjih 14 dneh, tudi ljudi, ki jih ne poznamo, pa so bili v naši bližini.

Prihaja jesen in z njo sezona dihalnih prehladnih okužb, ki imajo podobne klinične znake kot novi koronavirus. "Dobra novica oz. izkušnja iz prvega vala epidemije pri nas, pa tudi izkušnja z južne poloble, je, da upoštevanje ukrepov hkrati omeji tudi vse druge respiratorne viruse, ki so pri nas. Gripe bo manj, drugih virusov pa tudi," je poudaril Rozman. Povedal je, da bomo manj smrkali in kihali, če se bomo držali ukrepov. "Družba mora funkcionirati, to si vsi želimo. Pozval bi, da to zimo stopimo skupaj, da športno to oddelamo, da vsi tisti, ki verjamete v virus, pa tudi tisti, ki ne verjamete v virus, da ste del te igre," je še dodal Rozman.

Cepivo in pot v normalnost

"Vsi bolniki, ki imate težave drugih vrst, ne nujno vezane na dihalne okužbe, ki mogoče kažejo znake maligne bolezni, srčne bolezni ali katere koli druge, poiščite pomoč pri zdravnikih. Naj vas napotijo v sistem, da ne bo še dodatne postranske škode poleg te, ki nam jo povzroča virus," je sklenil in dodal, da si vsi želijo, da bi bilo čim prej na voljo učinkovito cepivo in da bi se ljudje odločili za cepljenje, da bomo lahko "to poglavje končali in se vrnili v normalnost".

Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom

Znova več kot 70 novookuženih

Po 2489 testiranjih v sredo je bilo potrjenih 77 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 ni umrl noben bolnik. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 26 bolnikov, pet jih je na oddelku za intenzivno nego.

Največ okužb je bilo po podatkih sledilnika za covid-19 v sredo potrjenih v Ljubljani, in sicer 18. V Mariboru je bilo potrjenih 10 okužb, tri v Velenju in Hočah – Slivnici. Dve okužbi sta bili potrjeni V Kranju, Domžalah, Slovenski Bistrici, Braslovčah, Vojniku, Vuzenici, Idriji, Jesenicah, Sodražici in Poljčanah.

Po ena okužba je bila potrjena v Celju, Velikih Laščah, Škofljici, Žalcu, Kamniku, Črnomlju, Ilirski Bistrici, Tišini, Turnišču, Šoštanju, Taboru, Komendi, Preddvoru, Ribnici, Ankaranu, Kočevju, Benediktu, Gorenji vasi – Poljanah, Gorjah, Loški dolini, Mokronogu – Trebelnem, Radencih, Selnici in Trzinu.

V sredo potrjenih 77 okužb

V bolnišnicah 26 bolnikov

Na račun enega lažno pozitivnega testa so na ministrstvu za zdravje popravili tudi podatek o potrjenih okuženih v torek. Tako je bilo tudi v torek potrjenih 77 okužb. Popravili so tudi podatek o potrjenih okuženih za ponedeljek, pripisali so namreč še en primer, ki je bil sicer potrjen na Hrvaškem, a se je prebivalec Slovenije odločil, da bo karanteno in zdravljenje preživel v Sloveniji. Trenutno je tako v Sloveniji aktivno okuženih 633 ljudi, kažejo podatki sledilnika.

Če se je še v sredo v bolnišnicah zdravilo 33 bolnikov z novim koronavirusom, so jih v četrtek v bolnišnicah zdravili 26, od tega jih je bilo pet priključenih na respirator. Poleg tega so v UKC-ju Maribor imeli tudi šest oskrbovancev doma starejših občanov, ki so bili na testu pozitivni na okužbo, a nimajo simptomov bolezni in so jih v bolnišnico premestili, da so jih umaknili iz domskega okolja, so še pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Prva okužba v DSO-ju Črnomelj, v Mariboru število okuženih raste

Po poročanju TV Slovenija je bila potrjena prva okužba v DSO-ju Črnomelj. Okužena je ena od delavk doma.

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek in posledičnih testiranjih narašča število okuženih. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je za zdaj potrjeno okuženih s covidom-19 skupno deset stanovalcev in sedem zaposlenih. Zaradi tega so v tej enoti vzpostavili rdečo cono. "Še vedno nihče od okuženih nima značilnih simptomov za koronavirusno bolezen, ne povišane temperature ne kašlja, zato je situacija res nepredvidljiva," je dejal direktor doma.

V sredo so poročali o okužbah pri skupno šestih stanovalcih in štirih zaposlenih, testiranja pa se nadaljujejo tako pri stanovalcih kot zaposlenih, zato se število potrjenih primerov stalno spreminja.

Dodatno okužbo pri varovancu so odkrili tudi v Domu Nine Pokorn v Žalcu. Skupaj imajo okužena dva varovanca in dva zaposlena.

V OŠ Braslovče do danes potrjenih 20 okužb

V Osnovni šoli Braslovče so imeli do danes do 12. ure potrjenih 20 okužb z novim koronavirusom. Okuženih je 11 zaposlenih in devet učencev. Trenutno so v karanteni trije oddelki Osnovne šole Braslovče, podružnična osnovna šola Trnava in vrtec Trnava pa ostajata zaprta, je sporočil braslovški župan Tomaž Žohar.

Žohar je pri tem sicer opozoril, da se podatki, ki jih imajo, razlikujejo od podatkov, ki jih objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), saj vodijo evidenco okuženih oseb v tamkajšnji osnovni šoli, medtem ko jo NIJZ vodi glede na stalno prebivališče.

NIJZ je v torek zaradi okužbe z novim koronavirusom v karanteno poslal dva razreda osnovne šole. Zaradi okužbe so v karanteni tudi igralke Odbojkarskega kluba Braslovče.

Okužba se še širi na osnovni šoli Matije Čopa v Kranju, kjer je okuženih pet učencev in štiri učiteljice.

Razmere glede okužb v Braslovčah
Nacionalni laboratorij lahko obdela 1500 vzorcev dnevno