Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izredne razmere bodo predvidoma veljale 45 dni.

Po navedbah ekvadorskih uradnikov so tolpe v torek izvedle najmanj 13 napadov na policijo in naftno infrastrukturo, v katerih so uporabile tako strelsko orožje kot eksplozive.

V jutranjih urah sta umrla dva policista, ko so napadalci s strelnim orožjem napadli njun avtomobil v jugozahodnem pristaniškem mestu Guayaquil. Še isti dan so bili v pristanišču in bližnjem mestu Duran ubiti trije policisti. V ločenem napadu na tamkajšnjo policijsko postajo pa sta bila dva policista ranjena.

Napadi naj bi bili odgovor na premestitev zapornikov iz zapora Guayas 1 v mestu Guayaquil. Zapor je bil namreč eno glavnih prizorišč zaporniških pokolov, v katerih je od februarja 2021 umrlo približno 400 zapornikov. Tudi tam naj bi v torek odjeknili streli.

V mestu Esmeraldas so zaporniki po podatkih zaporniške uprave SNAI za talce vzeli osem paznikov. Vsi so bili kasneje izpuščeni.

Teden se ni začel nič manj krvavo – z odkritjem dveh obglavljenih trupel, visečih z mosta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Vojna napoved pravni državi"

Ministrstvo za izobraževanje je danes prekinilo pouk v mestu Esmeraldas, predsednik Lasso pa je odpovedal načrtovano potovanje v ZDA in napovedal, da bo policija v obeh omenjenih provincah okrepila svoje operacije. "Ta teroristična dejanja so razglasitev odprte vojne proti pravni državi, vladi in vsem državljanom. Danes se narkokriminalci počutijo nelagodno in svoje nelagodje izražajo z nasiljem," je dejal v nagovoru, ki sta ga prenašala radio in televizija.

Ekvador že nekaj časa doživlja val nasilnega kriminala, za katerega oblasti krivijo spopade med rivalskimi tolpami, ki naj bi bile povezane z mehiškimi karteli. Več sto zapornikov je bilo ubitih, mnogi so bili obglavljeni ali sežgani, ko so se spopadi prenesli v zelo prenatrpane ekvadorske zapore. V prelivanje krvi je bilo vedno pogosteje vpleteno tudi civilno prebivalstvo, nasilje pa je od lani zahtevalo 61 življenj policistov.

Ekvador se je v zadnjih letih iz tranzitne poti za mamila spremenil v pomembno distribucijsko središče. Število umorov v državi se je lani skoraj podvojilo, in sicer na 14 na 100.000 prebivalcev. Prav tako so organi pregona lani zasegli rekordnih 210 ton drog, večinoma kokaina. Letos pa je bilo doslej zaseženih skupno 160 ton drog.