Elon Musk med nastopom v oddaji. Foto: AP
Elon Musk med nastopom v oddaji. Foto: AP

"Nocoj ustvarjam zgodovino kot prvi človek z Aspergerjevim sindromom, ki vodi Saturday Night Live," je povedal v oddaji. Musk naj bi s tem prvič javno spregovoril o svojem stanju.

"Ali pa sem vsaj prvi, ki je to priznal. Ne bom vzpostavljal prav veliko očesnega stika z zasedbo. Ampak brez skrbi, dobro znam imitirati človeka," se je pošalil v predstavitvenem monologu.

Aspergerjev sindrom je razvojna motnja, ki sodi v skupino motenj avtističnega spektra. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) jih opredeljuje kot raznoliko skupino stanj, za katera je značilna določena stopnja težav s socialno interakcijo in komunikacijo. Druge značilnosti so netipični vzorci dejavnosti in vedenja, kot so težave pri prehodu med dejavnostmi, osredotočenost na podrobnosti in nenavadne reakcije na občutke.

Stanje je prvi opisal dunajski pediater Hans Asperger, ki je preučeval avtistične vedenjske motnje pri otrocih, ki so sicer imeli običajne kognitivne, inteligenčne in govorne sposobnosti, piše Autism Society. Med znanimi ljudmi ima Aspergerjev sindrom tudi 18-letna švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg.

"Človeštvo mora postati večplanetna civilizacija"

Kriptovaluti Dogecoin je narasla vrednost po njegovem nastopu, v katerem je en digitalni kovanec obljubil svoji mami za materinski dan. Foto: AP
Kriptovaluti Dogecoin je narasla vrednost po njegovem nastopu, v katerem je en digitalni kovanec obljubil svoji mami za materinski dan. Foto: AP

"Verjamem, da mora človeštvo postati večplanetna civilizacija," je v oddaji še navdušeno dejal 49-letni Musk, ki je že v otroštvu kazal navdušenje nad računalniškimi igrami in vesoljem.

Pred skoraj 20 leti je ustanovil podjetje SpaceX, ki danes med drugim prevaža tovor in posadke na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). V sklopu SpaceX-ovega programa Starlink so v Zemljino ozračje izstrelili več deset tisoč satelitov, ki omogočajo dostop do spleta. Hkrati so močno spremenili pogled v nočno nebo, astronomi pa mu očitajo, da je "ukradel vesolje".

V Južni Afriki rojen poslovnež in tretji najbogatejši Zemljan je sicer večino svojega 110 milijard dolarjev vrednega premoženja ustvaril s podjetjem Tesla, ki proizvaja električne avtomobile.

Mikročipi v možganih

Musk je pred petimi leti ustanovil tudi podjetje Neuralink, ki se ukvarja z razvojem mikročipov za v možgane. Mikročipe je podjetje že vsadilo v možgane prašiča in opice.

Med gostovanjem v oddaji je komentiral tudi svoje objave na Twitterju, ki pogosto sprožijo začudenje. "Vem, da včasih objavim ali rečem smešne ali nenavadne stvari, a tako moji možgani pač delujejo. Vsem, ki so užaljeni, bi rad sporočil, da sem ponovno izumil električna vozila in v raketah pošiljam ljudi na Mars. Ste mislili, da bom umirjen, navaden model?" je dejal.