Pujsi Gertrudi so v možgane namestili čup Neuralink, ki spremlja nevrološko aktivnost njenih možganov. Foto: Reuters
Pujsi Gertrudi so v možgane namestili čup Neuralink, ki spremlja nevrološko aktivnost njenih možganov. Foto: Reuters

Gertrude je ena od treh prašičev, ki jo je Elon Musk pokazal v petek med videoprenosom, pri čemer en prašič ni imel nameščenega vmesnika, enemu so ga namestili že pred časom, Gertrudi pa pred dvema mesecema.

Prašička je sprva potrebovala nekaj časa, nato pa je po boksu jedla in ovohavala slamo. Nevrološka dejavnost v njenih možganih se je ob tem prikazovala na grafu. Procesor v možganih je namreč pošiljal signale, ki so označevali nevrološko dejavnost, ko je Gertrude iskala hrano.

Elon Musk želi razviti tehnologijo, ki bi omogočila nadčloveško sposobnost razmišljanja. Foto: Reuters
Elon Musk želi razviti tehnologijo, ki bi omogočila nadčloveško sposobnost razmišljanja. Foto: Reuters

Elektrode, ki so tanjše od lasu

Čip velikosti štiri krat štiri milimetre v možganih deluje s pomočjo tehnologije moonshot, sistem mikrostrežniških rezin. Iz čipa potekajo drobne sonde z več kot 3000 elektrodami, ki se namestijo v možgane in ki spremljajo dejavnosti okoli tisoč nevronov. Elektrode so tanjše od debeline lasu. Naprava po brezžičnem sistemu zbrane podatke prenese na računalnik, kjer jih znanstveniki analizirajo.

"To je kot Fitbit (pametna ura) v glavi z majhnimi žičkami," je pojasnil milijarder na spletnem prenosu. Elon Musk bo z zagonskim podjetjem Neuralink začenjal vmesnik testirati na ljudeh.

Sorodna novica Novi podvigi Elona Muska: človeške možgane bo priklopil na internet

Namen je, da bi posameznikom z nevrološkimi težavami omogočili, da z mislimi upravljajo svoj telefon ali računalnik. V nadaljnji stopnji razvoja bi lahko vmesnik pomagal tudi pri izboljšanju stanja zaradi demence, parkinsonove bolezni ali poškodbe hrbtenjače, poroča BBC. "Naprava se pravzaprav kar lepo prilega lobanji. Lahko je nameščena pod lasmi, pa se je ne opazi," je dejal Musk.

Prvi testi na prašičih

Mnogi so se sicer spraševali, zakaj se izdelek razvija na prašičih, če bo namenjen ljudem? "Prašiči so precej podobni ljudem. Če želimo nekaj razviti za ljudi, potem so prašiči dobra izbira," je pojasnil Musk. "Če je naprava v prašiču zdržala dva meseca in še deluje, potem je to dober znak, da je dovolj trpežna za ljudi."

Do predstavitve Neuralinka je prišlo leto dni po tem, ko je Musk prič predstavil svojo idejo. Julija lani je predstavil skico, na kateri je bil računalniški čip povezan z zelo tankimi žičkami z elektrodami, ki jih vstavijo v človeške možgane s kirurškim robotom. Implantat se lahko brezžično poveže z majhno kontrolno enoto, nameščeno za ušesom, ki komunicira z računalnikom.

Dolgoročna ambicija moža, direktorja Space X in Tesle, ki želi med drugim na Mars poslati milijon ljudi, je začeti obdobje 'nadčloveške sposobnost razmišljanja', ki bi se borila z umetno inteligenco, saj bi slednja lahko bila tako močna, da bi lahko uničila človeštvo.

Musk predstavil pujso s čipom v možganih