Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kitajski vojaški vrh skrbijo predvsem kamere, vgrajene v ta najnaprednejša vozila na električno polnjenje na svetu. Soustanovitelj in glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk je dejal, da bi bili učinki, če bi bili avtomobili resnično uporabljeni za namene vohunjenja za drugo vlado, resnično slabi za podjetje. "Če bi Tesla uporabljal avtomobile za vohunjenje na Kitajskem ali kjer koli, bi nas zaprli," je bil jasen.

Kitajska je sicer največji avtomobilski trg na svetu, vlada pa intenzivno promovira uvedbo električnih vozil. Tesla je leta 2020 s prodajo na Kitajskem zaslužil 721 milijonov, to je bila kar četrtina njegove celoletne lanske prodaje na svetu, poroča BBC.

Slabi odnosi med velesilama

Sorodna novica Prvo srečanje vodilnih diplomatov ZDA in Kitajske minilo v znamenju očitkov

Odnosi med svetovnima velesilama, Kitajsko in ZDA, so zadnjih nekaj let na kritični točki. Tudi prvo srečanje ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna s kitajskim kolegom Vang Jijem na Aljaski sredi marca je minilo v znamenju medsebojnih očitkov.

"Odnosi med ZDA in Kitajsko bodo po potrebi konkurenčni, po možnosti kooperativni in po potrebi sovražni," je opozoril Blinke. Kitajska tiskovna agencija Šinhua je takrat, sklicujoč se na vire v kitajski delegaciji, poročala, da je v uvodnih pogovorih ameriška stran "neprimerno napadla Kitajsko" in "izzvala spor", kar po kitajskih navedbah ni odraz gostoljubnosti in diplomatskega bontona.

Musk pozval k medsebojnemu zaupanju

Američan Musk je vrh obeh držav pozval k medosebnemu zaupanju. Glede zmanjšanja zaskrbljenosti podjetij, ki delijo občutljive podatke s svojimi vladami, je navedel primer družbene platforme TikTok, ki ji je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump grozil, da jo bo ukinil prav zaradi skrbi, da kitajska vlada na tak način izvaja vohunske operacije v ZDA. "Čeprav bi se vohunjenje izvajalo, kakšen podatek bi druga stran pridobila in zakaj bi bila pomembna," je še dodal Musk.