New York Times ima približno 5000 zaposlenih, od tega 1800 novinarjev. Foto: Reuters
New York Times ima približno 5000 zaposlenih, od tega 1800 novinarjev. Foto: Reuters

Sindikat je za danes popoldne napovedal protestni shod pred sedežem časopisa v New Yorku.

Prejšnja kolektivna pogodba se je iztekla marca 2021, od takrat sta uprava in sindikat opravila približno 40 pogajalskih sestankov, a se jima ni uspelo dogovoriti glede določb nove pogodbe, piše New York Times.

Sindikat je v sredo zvečer vodilnim predstavnikom New York Timesa očital, da se ne pogajajo v dobri veri. V izjavi je sindikat, ki zastopa približno 1450 delavcev časopisa, upravi očital, da njeni plačni predlogi zaostajajo za rastjo inflacije in povprečno rastjo plač v ZDA.

Odgovorni urednik Joe Kahn je dejal, da je razočaran nad odločitvijo sindikata. "Stavka po navadi sledi, ko pogajanja obtičijo. In to ni situacija, v kateri smo danes tukaj. Čeprav sta podjetje in zaposleni glede številnih vprašanj na različnih bregovih, nadaljujemo predloge in napredujemo proti dogovoru."

Kamen spotike tudi delo od doma in odnos do afroameriških in latinskoameriških zaposlenih

Uslužbenci New York Timesa pa ne stavkajo samo zaradi plač, pri katerih niso našli skupnega jezika glede višine dviga in retroaktivnega bonusa zaradi izteka veljavnosti kolektivne pogodbe. Z upravo se namreč niso uskladili niti glede zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, prav tako pa ostajajo odprta vprašanja pri delu od doma in sistemu ocenjevanja, za katerega je sindikat ugotovil, da je diskriminatoren do afroameriških in latinskoameriških zaposlenih.

V ZDA se medijske hiše spoprijemajo s padcem oglaševalskih prihodkov, zaradi česar so v preteklih tednih mediji, kot so CNN, BuzzFeed in časopisi iz verige Gannett, začeli odpuščanja. Pri sindikatu, ki zastopa zaposlene pri New York Timesu, sicer poudarjajo, da ta liberalni časopis posluje dobro. Uprava podjetja pravi, da so pretekle investicije in poslovne poteze privedle do visokoplačanih, varnih služb za številne novinarje.

Novinarji tega 171 let starega časopisa le redko stavkajo. Nazadnje je tam celodnevna stavka potekala leta 1981, zaradi ustavitve dela pa tiskana izdaja nazadnje ni izšla leta 1978, ko so zaposleni stavkali 88 dni.

Ob koncu lanskega leta je bilo pri liberalnem časopisu zaposlenih približno 5000 ljudi, od tega več kot 2000 v novinarski vlogi, navaja britanski BBC, New York Times navaja število 1800.