Seznam zaseženih dokumentov. Foto: Reuters
Seznam zaseženih dokumentov. Foto: Reuters

Med 11 kompleti dokumentov so tudi nekateri označeni z oznako "TS/SCI", ki označuje material, ki bi lahko povzročil "izjemno veliko" škodo ameriški državni varnosti, poroča BBC.

Seznam zaseženega materiala je bil objavljen v petek popoldne, potem ko je sodnik dovolil objavo naloga za preiskavo Trumpovega domovanja. Ponedeljkova akcija FBI-ja je bila prva kazenska preiskava domovanja kakšnega nekdanjega predsednika ZDA.

Nalog razkriva, da je Trump v preiskavi zaradi odtujitve oziroma uničevanja uradnih dokumentov, oviranja preiskave in kršenja zakona o vohunjenju, ki prepoveduje hrambo ali prenos morebitno nevarnih podatkov o državni varnosti.

Odstranitev zaupnih dokumentov je prepovedana z zakonom, Trump pa je kot predsednik celo zaostril kazen za to kršitev na do pet let zapora.

Med zaseženimi dokumenti so tudi fotografije, na roko popisan list, neznane informacije o "predsedniku Francije" in pomilostitev za dolgoletnega Trumpovega zaveznika Rogerja Stona, ki je bil obsojen zaradi laganja kongresu.

Med dokumenti so tudi trije kompleti "tajnih dokumentov" in trije kompleti "zaupnega" materiala.

Ameriški mediji so na podlagi informacij od neimenovanih visokih vladnih virov že začeli ugibati, da naj bi šlo med drugim za jedrske skrivnosti, ki naj bi jih Trump nameraval prodati Savdski Arabiji.

Trump je medtem zanikal krivdo. Dejal je, da je bila z zaseženih dokumentov že odstranjena oznaka zaupno oziroma da je to sam ukazal še, ko je bil predsednik.

Odvetnik Tom Dupree, ki je prej delal za pravosodno ministrstvo, je za BBC dejal, da predsedniki sicer lahko odstranijo oznako zaupno z dokumentov, a da morajo pri tem slediti ustreznemu postopku in da ni dovolj, da zgolj rečejo, da nek dokument ni več zaupen.

Trump se brani, češ da gre za političen napad na glavnega političnega nasprotnika predsednika Joeja Bidna, tako menijo tudi njegovi konservativni podporniki in zavezniki.