Pravosodni minister ZDA Merrick Garland. Foto: EPA
Pravosodni minister ZDA Merrick Garland. Foto: EPA

Garland je nepričakovano komentiral preiskavo Zveznega preiskovalnega urada (FBI) na posestvu nekdanjega predsednika. Dejal je, da je preiskovalni nalog potrdil osebno, in zagotovil, da se takšne odločitve ne sprejemajo zlahka.

Garland je dejal, da je zaprosil sodišče za objavo vsebine preiskovalnega naloga, med drugim ker obstaja velik javni interes. Javnost je sicer o preiskavi obvestil Trump, kar je njegova pravica, je dodal minister. Ni pa omenil, da bi lahko vsebino naloga prav tako objavil Trump sam. Nekdanji predsednik je namesto tega obtožil FBI, da podtika dokaze proti njemu.

Zdaj je Trump sporočil, da ne nasprotuje objavi preiskovalnega naloga, še več, dodal je, da spodbuja čimprejšnjo objavo. Ob tem pravi, da je bila preiskava na posestvu nepotrebna in politično motivirana.

Kot poroča BBC, pravosodno ministrstvo še ni potrdilo razlogov za ponedeljkovo preiskavo na Trumpovem posestvu. Šlo naj bi sicer za preiskavo o tem, ali je Trump iz Bele hiše odnesel zaupne dokumente in občutljiv material.

Časopis Washington Post, ki se sklicuje na anonimne vire, poroča, da so agenti FBI-ja med drugim iskali dokumente, povezane z jedrskim orožjem, pri čemer viri niso povedali, ali se dokumenti navezujejo na orožje ZDA ali kakšne druge države.

Trump je zaostril kazni za odnašanje dokumentov

Zakon o predsedniških dokumentih iz leta 1978 prepoveduje odnašanje dokumentov iz Bele hiše. Sprejet je bil zaradi zlorab predsednika Richarda Nixona in jasno določa, da mora iti vse, kar je bilo napisanega v Beli hiši, v Nacionalne arhive. Za prilaščanje tega so predvideni kazen 2000 dolarjev, največ do treh let zapora in dosmrtna prepoved kandidiranja na javne funkcije.

Nekdanji predsednik Donald Trump. Foto: Reuters
Nekdanji predsednik Donald Trump. Foto: Reuters

Poleg tega pa je celo Trump leta 2018 podpisal zakon, ki prepoveduje odstranjevanje, zadrževanje ali pridobivanje zaupnih dokumentov vlade in uvaja višje kazni za takšna dejanja.

Nacionalni arhivi so že januarja 2021, ko je Trump na hitro zapustil Belo hišo, sprožili vprašanje dokumentov. Trump je čez nekaj časa sam priznal, da so "pomotoma" odnesli s seboj 15 škatel dokumentov, ampak da so jih vrnili. V Nacionalnih arhivih so potrdili, da je bilo med njimi več strogo zaupnih zadev, vendar pa se jim je zdelo, da niso dobili vsega.

Aprila letos je začela delovati velika porota, ki jo je sklicalo pravosodno ministrstvo na prošnjo Nacionalnih arhivov. Ugotovila je, da obstaja kredibilen sum, da vsega iz Mar-a-Laga niso vrnili.

Agenti FBI-ja so potem šli do zveznega sodnika Brucea Reinharta na Floridi za potrditev preiskovalnega naloga. Sodniku so morali preiskovalci podati podrobne prepričljive dokaze, da Trump še vedno krši zakon glede dokumentov in da morajo dobiti nalog za preiskavo, da preprečijo uničenje dokumentov. Točno so mu navedli, kje je kaj, kar jim je povedal nekdo iz Mar-a-Laga.

Moški skušal vdreti v poslopje FBI-ja

Policija v ameriški zvezni državi Ohio je v četrtek ustrelila in ubila oboroženega moškega, ki je pred tem skušal vdreti v poslopje FBI-ja v Cincinnatiju.

V četrtek popoldne je moški, oblečen v neprebojni jopič in oborožen, prišel do poslopja Zveznega preiskovalnega urada. Ko so se varnostniki soočili z njim, je pobegnil z avtomobilom. Za njim so se podali državni policisti, na katere je potem med vožnjo začel streljati. Ujeli so ga približno 75 kilometrov severovzhodno od mesta, ko je zapustil avtomobil, in po obstreljevanju med stranema so ga ubili. Med policisti ni bilo poškodovanih.

Policija moškega še ni uradno identificirala niti ni komentirala njegovega morebitnega nagiba. Glede na poročanje ameriških medijev, ki se sklicujejo na izjave pripadnikov policije, pa naj bi bil domnevno 42-letni osumljenec prisoten na območju Kapitola 6. januarja lani, ko so podporniki nekdanjega predsednika Donalda Trumpa vdrli v poslopje ameriškega kongresa.

Ni jasno, ali je tudi on vstopil, ni bil pa ničesar obtožen v povezavi z vdorom v kongres.
V ZDA se po ponedeljkovi preiskavi Trumpovega posestva na Floridi pojavljajo svarila pred povečano grožnjo za policiste.

Trump trdi, da gre za politični pregon, njegovi zavezniki in republikanci pa kritizirajo FBI in grozijo s povračilnimi ukrepi, ko bodo spet na oblasti. Nekateri Trumpovi privrženci, med katere spadajo pripadniki več skrajno desnih skupin, na družbenih medijih pozivajo k uporu, revoluciji in napadom na agente FBI-ja.

ZDA: Minister zaprosil za objavo preiskovalnega naloga