Skica predvajanega videoposnetka s sodišča. Foto: Reuters
Skica predvajanega videoposnetka s sodišča. Foto: Reuters

Svetovno javnost so maja lani pretresli posnetki Floydove smrti. Umrl je po tem, ko je policist Chauvin skoraj devet minut klečal na njegovem vratu. Policijsko nasilje nad temnopoltim Floydom je sprožilo množično protestno gibanje s pogostima gesloma Življenja temnopoltih štejejo in Ne morem dihati – kar je Floyd ponavljal med klečanjem policista na njegovem vratu.

45-letni nekdanji policist Derek Chauvin je obtožen umora in uboja. Krivdo zanika. Njegova obramba trdi, da je Floyd umrl zaradi prevelikega odmerka droge in slabega zdravstvenega stanja, uporaba policijske sile pa da je bila razumna, poroča BBC.

Sojenje naj bi potekalo teden dni. V primeru obsodbe čaka Chauvina več deset let zaporne kazni. Chauvinu sodijo ločeno od preostalih policistov, ki so obtoženi pomoči in sodelovanja pri umoru druge stopnje. Njihovo sojenje se bo začelo avgusta.

Tretji dan zaslišanj: novi posnetki telesnih kamer policistov

Na sodišču v Minneapolisu je medtem potekal tretji dan zaslišanj. Tožilstvo je na sodišču prikazalo posnetke telesnih kamer treh policistov – Thomasa Lana, Alexandra Kuenga in Toua Thaoa – ki so sodelovali v posredovanju. Posnetka Chauvinove kamere niso mogli predvajati, saj mu je med posredovanjem in pred klečanjem na vratu preminulega padla na tla.

Chauvin (prvi desno) med
Chauvin (prvi desno) med "obvladovanjem" Floyda (pod njim). Foto: Reuters

Posnetki policista Lana prikazujejo, kako Floyd ob prihodu policije na kraj aretacije reče: "Prosim, ne ustrelite me, pravkar sem izgubil mater." Policista ga vkleneta, Floyd pa policistoma Lanu in Kuengu govori, da se ne upira in da bo "storil vse, kar mu bodo naročili". Ko ga policista skušata spraviti v policijsko vozilo, pride do prerivanja. Floyd začne jokati in se upira, pri čemer trdi, da je klavstrofobičen in tesnoben.

Nato na prizorišče prispeta policista Chauvin in Thao. Policisti Floyda izvlečejo iz vozila in ga zadržujejo na tleh, Chauvin kleči na njegovem vratu, Floyd kliče svoje družinske člane in ponavlja, da ne more dihati. Očividci večkrat pozovejo policijo, naj prenehajo zadrževati Floyda in naj preverijo njegov srčni utrip. Floyd po okoli devetih minutah zadrževanja na tleh umre.

Prodajalec: Floyd se je zdel zadet, plačal s ponarejenim bankovcem

Na procesu v sredo so zaslišali tudi dve priči. 19-letni Christopher Martin, prodajalec v trgovini Cup Foods, se je na kratko pogovarjal s Floydom, ko je bil ta v trgovini. Floyd se mu je "zdel zadet", saj je imel težave z odgovarjanjem na vprašanja, vendar je lahko vzdrževal pogovor. Prodajalec ga je opisal kot "prijateljskega in dostopnega".

Memorial za Floyda v Minneapolisu. Foto: Reuters
Memorial za Floyda v Minneapolisu. Foto: Reuters

Floyd je v trgovini kupil škatlico cigaret, ki jih je plačal s ponarejenim bankovcem. Bankovec je bil zaradi barve in teksture očitno ponarejen, vendar se prodajalcu ni zdelo, da je Floyd vedel, da je ponarejen. Prodajalec je o ponarejenem bankovcu obvestil svojega nadrejenega, medtem pa je drugi uslužbenec poklical policijo. Martin obžaluje, da ni Floydu pustil oditi in založil denarja za njegove cigarete s svojega žepa.

Prvi očividec govoril s Floydom in opozoril policista

61-letni Charles McMilian je bil glede na posnetke varnostnih kamer prvi očividec na kraju aretacije. Floyda je pozival, naj se usede v policijski avtomobil. Spominja se občutka "nemoči" med dogajanjem, na posnetku je tudi slišati, kako reče policistu: "Tvoje koleno je na njegovem vratu, to je narobe." Glede na posnetke Chauvinove kamere je McMilian nato pristopil do policista, ta pa mu je odgovoril, da so ga "morali obvladati, ker je velik moški" ter da je "očitno na nečem".

Na sodišču se je zvrstilo tudi šest prič, ki so s svojimi telefoni posneli dogajanje. Njihovi posnetki so tudi sprožili množične proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi.