George Floyd je postal simbol boja proti policijskemu nasilju in rasizmu. Foto: EPA
George Floyd je postal simbol boja proti policijskemu nasilju in rasizmu. Foto: EPA

Policist je Floyda ubil z devetminutnim pritiskom kolena na njegov vrat, dogodek pa je bil posnet, kar je sprožilo proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju po vseh državi.

Mestni svet Minneapolisa je soglasno podprl največjo predsodno poravnavo v zgodovini zvezne države Minnesota. "Da je največja predsodna poravnava v primeru krivične smrti dosežena za življenje temnopoltega človeka, je močno sporočilo, da življenja temnopoltih štejejo in da se mora policijsko nasilje proti temnopoltim ljudem končati," je po poročanju BBC-ja dejal odvetnik družine Floyd Ben Crump.

Floyd je umrl, potem ko so ga obstopili štirje policisti, ker naj bi v lokalni trgovini uporabil ponarejen bankovec za 20 dolarjev. Porinili so ga na tla, Chauvin pa je s kolenom pritisnil na Floydov vrat. Žrtev je zaman prosila za življenje in govorila "ne morem dihati".

Odvetniki Floydove družine so mesec dni pozneje vložili civilno tožbo. V njej so trdili, da mesto ni ustrezno izurilo policistov, oblastem so očitali tudi, da ne odpuščajo slabih policistov. Zoper Chauvina, ki je bil policist 19 let, je bilo v preteklosti vloženih več deset pritožb.

Zaslišanja na sojenju Chauvinu se bodo začela 29. marca. Trenutno izbirajo člane porote, šest od 12 so jih že izbrali. Nekdanji policist je v več točkah obtožen umora in nenaklepnega uboja. Grozi mu največ 65 let zapora. Chauvin se je izrekel za nedolžnega.

Poleg njega so obtoženi tudi trije njegovi kolegi, in sicer J Alexander Keung, Tou Thao in Thomas Lane. Očita se jim pomoč pri umoru in nenaklepnem uboju, sodilo pa se jim bo ločeno pozneje letos.

Družina Georgea Floyda bo dobila odškodnino