Bernardo Arévalo. Foto: Reuters
Bernardo Arévalo. Foto: Reuters

Arévalo je odločitev o suspendiranju stranke označil za nezakonito, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poudaril je, da sta to politični pregon in zloraba pravosodnega sistema v boju proti njegovi stranki.

64-letnik je med kampanjo pozival k boju proti vladni korupciji, kar so njegovi podporniki dobro sprejeli. Že pred volitvami je oblastem očital politični pregon, ko so tožilci skušali suspendirati gibanje in naročili racije pisarn.

Po prvem krogu volitev v juniju je gvatemalski sodnik Fredy Orellana na zahtevo tožilca Rafaela Curruchicha zahteval, da volilno sodišče suspendira gibanje zaradi preiskav o domnevnih nepravilnostih pri registraciji stranke. Volilno sodišče tega ni storilo, saj da stranke ni mogoče suspendirati med volitvami, zato so počakali do konca volitev in stranko suspendirali v ponedeljek.

Suspendiranje stranke najverjetneje ne bo vplivalo na zaprisego Arévala 14. januarja prihodnje leto, bi pa lahko omejilo sposobnosti stranke glede vodenja odborov v kongresu.

Na položaju bo Arévalo nasledil Alejandra Giammatteija, s čimer se bo končalo 12 let desno usmerjene vlade.

Predvolilni čas so zaznamovali poskusi političnih elit in državnega tožilca, da bi Arévalu preprečili kandidaturo po pravni poti. 64-letni sociolog in nekdanji diplomat je sin prvega demokratično izvoljenega gvatemalskega predsednika Juana Joséja Arévala.