Vasi in ceste v bližini Fuega je prekril ognjeniški pepel. Foto: Reuters
Vasi in ceste v bližini Fuega je prekril ognjeniški pepel. Foto: Reuters
Gvatemala
Oblasti so iskalno akcijo 200 pogrešanih v strahu pred novim izbruhom zaustavile. Foto: Reuters

Iskalno akcijo so zaustavili, saj se oblasti bojijo, da bi se lahko zgodil nov, hujši izbruh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ognjenik, ki leži le kakih 35 kilometrov jugozahodno od prestolnice Ciudad de Guatemala, je začel bruhati konec preteklega tedna. Oblasti so prebivalce sicer seznanile s postopki ravnanja v primeru izbruha ognjenika, vendar v nedeljo niso izdale evakuacijskega opozorila, kar je bil vzrok za veliko število smrtnih žrtev.

Tudi v sredo so se nadaljevale močne eksplozije, ki so ustvarile nov, 4.700 metrov visok oblak sivega dima nad ognjenikom. Strokovnjaki pričakujejo novo iztekanje lave, zelo vročega pepela, blata, vode in kamenja. V sredo so posvarili, da bi močno deževje na območju lahko sprožilo tudi plazove ognjeniškega blata, t. i. laharje, ki so lahko izjemno nevarni.

Kot je sporočil gvatemalski vulkanološki inštitut, bi lahko laharji po pobočju s seboj odnesli skale premera do enega metra, drevesna debla in beton. "Dejavnost se nadaljuje in v prihodnjih dneh ni mogoče izključiti niti novih piroklastičnih tokov, zato odsvetujemo zadrževanje v bližini prizadetega območja," je še sporočil vulkanološki inštitut.

Z območja so evakuirali več kot 3.300 ljudi, ki so zdaj nastanjeni v zavetiščih. Na različnih ravneh je izbruh prizadel skupno 1,7 milijona Gvatemalcev.