Nasilje na ulicah haitijske prestolnice. Foto: Reuters
Nasilje na ulicah haitijske prestolnice. Foto: Reuters

Izredne razmere in prepoved gibanja na prostem med 18.00 in 5.00 bodo v veljavi do srede v regiji Ouest, ki vključuje glavno mesto Port-au-Prince. Namen ukrepov je po navedbah vlade omogočiti ponovno vzpostavitev reda po napadih oboroženih skupin na dva zapora konec tedna, enega v prestolnici in drugega v bližnjem kraju Croix des Bouquets. Policijska ura ne bo veljala za policiste, gasilce, reševalce, zdravstvene delavce in novinarje.

Konec tedna so bile varnostne razmere v prestolnici zelo zaostrene. Deli mesta so bili blokirani, prekinjene so bile komunikacije, iz dveh zaporov pa je ušlo več tisoč zapornikov. Slišati je bilo tudi streljanje, v nasilju je bilo ubitih dvanajst ljudi.

Iz največjega zapora v državi naj bi pobegnila večina izmed skoraj 4000 zapornikov. Foto: Reuters
Iz največjega zapora v državi naj bi pobegnila večina izmed skoraj 4000 zapornikov. Foto: Reuters

Cherizier želi izsiliti premierjev odstop

Oborožene tolpe, ki nadzirajo približno 80 odstotkov prestolnice, si s tovrstnimi napadi prizadevajo izsiliti odstop premierja Ariela Henryja. Na čelu omenjenih tolp je Jimmy Cherizier, nekdanji policist, ki je različne kriminalne združbe pozval, naj se združijo in z oblasti vržejo Henryja. Cherizier, ki mu grozijo tako sankcije Združenih narodov kot ZDA, je prebivalce od tem pozval, naj otrok ne pustijo v šolo, da bi se izognili "postranski škodi".

Zaradi nasilja je moralo svoje domove v zadnjih dneh zapustiti skoraj 15.000 ljudi.

Nasilje na Haitiju se stopnjuje od četrtka, potem ko je bahamski premier Phillip Davis izjavil, da se je Henry zavezal izvedbi volitev pred 31. avgustom 2025. Henry je na oblasti od leta 2021, na položaj je prišel po atentatu na predsednika države Jovenela Moiseja julija leta 2021. Henry je pred tem ves čas trdil, da bo februarja letos odstopil, nato pa je dejal, da morajo v državi najprej vzpostaviti red in mir, da bi lahko nato izvedli svobodne in poštene volitve.

V četrtek je Henry sicer odpotoval v Kenijo, kjer je razpravljal o napotitvi večnacionalne varnostne misije pod vodstvom Kenije na Haiti, kar so oktobra odobrili Združeni narodi. Da bi omogočili napotitev kontingenta 1000 policistov na Haiti, sta Kenija in Haiti v petek podpisala dvostranski sporazum.

Na Haitiju uvedli izredne razmere